„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka.
Dzik Tarzecki w towarzystwie gołąbków w liściach chrzanu - przepisem podzieliło się KGW "Rozwojowe Tarce"
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kg kaszy
- 10 dag suszonych grzybów
- liście chrzanu
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1 kg szynki z dzika
- 1 litr czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- 6 liści laurowych
- garść majeranku
- 15 ziaren jałowca
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 10 suszonych śliwek
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 czubate łyżki chrzanu (może być świeżo starty)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki mąki przennej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- Liście chrzanu sparzyć, usunąć nadmiar łodygi wzdłuż liścia.
- Z pozostałych składników zrobić farsz jak do zwykłych gołąbków.
- Zawinąć farsz w liście.
- Całość prużyć w bulionie warzywnym około godziny.
- Z podanych składników zagotować marynatę do mięsa.
- Szynkę umyć, ułożyć w ciasnym naczyniu, zalać ciepłą marynatą i tak przygotowane mięso pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu (może być lodówka), od czasu do czasu przewracając mięso.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty odsączyć je, następnie posolić i obsmażyć na smalcu z każdej strony.
- Następnie przełożyć do brytfanny i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 C.
- Piec 2 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
- Masło rozpuścić, dodać mąkę, następnie bulion - cały czas mieszając, by nie powstały zgrubienia.
- Następnie dodać śmietanę.
- Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Na sam koniec dodać chrzan - nie ma potrzeby już gotowania, by nie zatracić aromatu chrzanu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.