reklama

Dzika z gołąbkami w liściach chrzanu proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Tarcach

Opublikowano:
Autor:

Dzika z gołąbkami w liściach chrzanu proponuje Koło Gospodyń Wiejskich w Tarcach - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich "Rozwojowe Tarce" w Tarcach (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieNie macie pomysłu na świąteczny obiad? To może dziczyzna? Dietetycy podkreślają od dawna, jak zdrowe jest to mięso. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować np. według przepisu od Koła Gospodyń Wiejskich w Tarcach, które do dzika poleca gołąbki, ale w kapuście, tylko w liściach chrzanu. To jedna z propozycji z "Przepiśnika", który wydała "Gazeta Jarocińska".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. W planach jest również wydanie e-booka. 

reklama
Zanim w internecie pojawi się zbiorcze wydanie przepisów w formie elektronicznej, codziennie udostępniamy Wam po jednym z nich. Dzisiaj proponujemy mięso, które nieczęsto gości na naszych stołach. Może więc jest to okazja, aby spawdzić, jak smakuje dziczyzna zrobiona według receptury podanej przez KGW w Tarcach.    

Dzik Tarzecki w towarzystwie gołąbków w liściach chrzanu - przepisem podzieliło się KGW "Rozwojowe Tarce"

reklama

 

Składniki
 
Gołąbki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg kaszy
  • 10 dag suszonych grzybów
  • liście chrzanu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
Marynata do dziczyzny
  • 1 kg szynki z dzika
  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • 6 liści laurowych
  • garść majeranku
  • 15 ziaren jałowca
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 10 suszonych śliwek
Sos chrzanowy
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki chrzanu (może być świeżo starty)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki mąki przennej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Smalec do smażenia
 
Wykonanie
 
Gołąbki
  • Liście chrzanu sparzyć, usunąć nadmiar łodygi wzdłuż liścia.
  • Z pozostałych składników zrobić farsz jak do zwykłych gołąbków.
  • Zawinąć farsz w liście.
  • Całość prużyć w bulionie warzywnym około godziny.
Dziczyzna
  • Z podanych składników zagotować marynatę do mięsa.
  • Szynkę umyć, ułożyć w ciasnym naczyniu, zalać ciepłą marynatą i tak przygotowane mięso pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu (może być lodówka), od czasu do czasu przewracając mięso.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty odsączyć je, następnie posolić i obsmażyć na smalcu z każdej strony.
  • Następnie przełożyć do brytfanny i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 C.
  • Piec 2 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
Sos chrzanowy
  • Masło rozpuścić, dodać mąkę, następnie bulion - cały czas mieszając, by nie powstały zgrubienia.
  • Następnie dodać śmietanę.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  • Na sam koniec dodać chrzan - nie ma potrzeby już gotowania, by nie zatracić aromatu chrzanu.
 
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

 

 

 

reklama
SONDA

Gdzie najczęściej robisz zakupy spożywcze?

Zagłosowało 173 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 25.11.2024 od godz 13:58
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama