reklama

Dobre Smaki. Przepiśnik. KGW Cerekwica Stara zaprasza na "Łososia w sosie chrzanowym"

Opublikowano:
Autor:

Dobre Smaki. Przepiśnik. KGW Cerekwica Stara zaprasza na "Łososia w sosie chrzanowym" - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Cerekwicy Starej (gmina Jaraczewo)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskiePrzepiśnik to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Z pewnością znajdziecie tutaj inspirację na dania obiadowe czy desery. Z naszą publikacją "Dobre Smaki. Przepiśnik" zorganizujecie nawet całe wystawne przyjęcie, ponieważ zawiera receptury zarówno na potrawy słodkie, jak i wytrawne. KGW Cerekwica Stara zachęca do spróbowania "Łososia w sosie chrzanowym".
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu.

reklama
W piątym odcinku cyklu publikujemy recepturę na "Łososia w sosie chrzanowym", którą podzieliło się z nami KGW Cerekwica Stara. 

Łosoś w sosie chrzanowym - przepisem podzieliło się KGW Cerekwica Stara

Składniki:

reklama

  • 750 g fileta z łososia 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1/3 l mleka
  • 1 szkl. startego chrzanu 
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki 
  • 1 brokuł 
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • gałka muszkatołowa
 

Wykonanie:

Łososia pokroić na kawałki. Obsmażyć na patelni z każdej ze stron na złoty kolor. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na różyczki i blanszować ok. 3 minuty, przelać zimną wodą. Ugotować jajka na twardo. Przygotowanie sosu: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zagotować, zdjąć z ognia i dodać do powstałej zasmażki mleko, ponownie zagotować. Dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową (do smaku) oraz chrzan i sok z cytryny, zagotować. Gotowy sos nałożyć na usmażonego łososia, obłożyć brokułem. Posypać posiekanymi jajkami wymieszanymi z posiekaną natką pietruszki. Włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 190 C przez ok. 25 minut.

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama