„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu.
Łosoś w sosie chrzanowym - przepisem podzieliło się KGW Cerekwica Stara
Składniki:
- 750 g fileta z łososia
- 1/2 kostki masła
- 1/3 l mleka
- 1 szkl. startego chrzanu
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
- olej
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Łososia pokroić na kawałki. Obsmażyć na patelni z każdej ze stron na złoty kolor. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na różyczki i blanszować ok. 3 minuty, przelać zimną wodą. Ugotować jajka na twardo. Przygotowanie sosu: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zagotować, zdjąć z ognia i dodać do powstałej zasmażki mleko, ponownie zagotować. Dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową (do smaku) oraz chrzan i sok z cytryny, zagotować. Gotowy sos nałożyć na usmażonego łososia, obłożyć brokułem. Posypać posiekanymi jajkami wymieszanymi z posiekaną natką pietruszki. Włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 190 C przez ok. 25 minut.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.