reklama

"Dobre Smaki. Przepiśnik". KGW Bachorzew poleca "Tartę z musem z buraka"

Opublikowano:
Autor:

"Dobre Smaki. Przepiśnik". KGW Bachorzew poleca "Tartę z musem z buraka" - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich Nasz Bachorzew w Bachorzewie (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieW publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" zebraliśmy ciekawe przepisy polecane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Z naszą publikacją zorganizujecie nawet całe wystawne przyjęcie, ponieważ zawiera receptury zarówno na potrawy słodkie, jak i wytrawne. KGW Bachorzew zachęca do wykonania "Tarty z musem z buraka".
reklama

Przepiśnik "Dobre Smaki" ukazął się nakładem "Gazety Jarocińskiej" w wersji tradycyjnej - papierowej. Przez tydzień był dostępny w sklepach - jako dodatek do tygodnika. Teraz zawarte w przepiśniku receptury - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - będą publikowane na portalu jarocinska.pl. Niebawem przepiśnik ukaże się także w formie e-booka. 

W drugim odcinku cyklu dzielimy się pomysłem na potrawę, który udostępniło nam KGW Bachorzew. 

Tarta z musem z buraka, według przepisu KGW Nasz Bachorzew

Składniki:

reklama

Mus z buraka 

  • 300 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki     
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 60 g śmietany 30% 
  • 20 g oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji 
  • chrzan do smaku  
 

Tarta

  • 200 g sera z niebieską pleśnią, typu Lazur, pokrojonego na 2 cm kawałki 
  • 330 g mąki pszennej
  • 180 g masła, zimnego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 gruszek (ok. 130 g każda), dojrzałych, ze skórką, bez gniazd nasiennych
  • imbir suszony, mielony, do oprószenia tartaletek
  • wędzony ser twarogowy  
 

reklama

Wykonanie:

Mus z buraka

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze / zblendować.  

Tarta

Z mąki, masła, żółtek i soli zagnieść ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do lodówki. Rozwałkować, wyciąć porcje na 10 tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem. Położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą albo ciecierzycą. Piec do delikatnego zarumienienia. Ułożyć ser, gruszkę i piec do zarumienienia boków ciasta na złoto. Podawać tarty z musem buraczanym, obsypanym wędzonym serem twarogowym. 

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama