Przepiśnik "Dobre Smaki" ukazął się nakładem "Gazety Jarocińskiej" w wersji tradycyjnej - papierowej. Przez tydzień był dostępny w sklepach - jako dodatek do tygodnika. Teraz zawarte w przepiśniku receptury - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - będą publikowane na portalu jarocinska.pl. Niebawem przepiśnik ukaże się także w formie e-booka.
Tarta z musem z buraka, według przepisu KGW Nasz Bachorzew
Składniki:
Mus z buraka
- 300 g czerwonych buraków, gotowanych, pokrojonych na kawałki
- 200 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 60 g śmietany 30%
- 20 g oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji
- chrzan do smaku
Tarta
- 200 g sera z niebieską pleśnią, typu Lazur, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 330 g mąki pszennej
- 180 g masła, zimnego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 5 gruszek (ok. 130 g każda), dojrzałych, ze skórką, bez gniazd nasiennych
- imbir suszony, mielony, do oprószenia tartaletek
- wędzony ser twarogowy
Wykonanie:
Mus z buraka
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze / zblendować.
Tarta
Z mąki, masła, żółtek i soli zagnieść ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do lodówki. Rozwałkować, wyciąć porcje na 10 tartaletek. Wyłożyć foremki ciastem. Położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą albo ciecierzycą. Piec do delikatnego zarumienienia. Ułożyć ser, gruszkę i piec do zarumienienia boków ciasta na złoto. Podawać tarty z musem buraczanym, obsypanym wędzonym serem twarogowym.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.