reklama

Czernina z szarymi kluskami. Czy może być coś bardziej wielkopolskiego? Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie

Opublikowano:
Autor:

Czernina z szarymi kluskami. Czy może być coś bardziej wielkopolskiego? Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie (gmina Jarocin)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskieTo już jedna z ostatnich propozycji z "Przepiśnika", który ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej". Tym razem przepisem na czerninę z szarymi kluskami dzieli się KGW z Zakrzewa. Nie wszyscy lubią "czarną polewkę", o której pisał Mickiewicz, ale jeśli jednak zdecydujecie się ją ugotować, to warto skorzystać z wypróbowanej receptury.
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. Przepisy będą też dostępne w formie e-booka. 

reklama

Czernina z szarymi kluskami - przepisem podzieliło się KGW Zakrzew

Składniki

Czernina

  • 1 korpus kaczki
  • 30 dag serc
  • 30 dag żołądków 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • duża cebula
  • 3 sztuki liścia laurowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 ml świeżej krwi kaczej
  • 3 łyżki mąki
  • suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki - po garści z każdego rodzaju                    
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz mielony
  • łyżka Vegety (do smaku)
Szare kluski

reklama

  • 1kg ziemniaków
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
Wykonanie

Czernina 

  • Ugotować wywar z korpusu i warzyw, dodać przyprawy: sól, ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodać do wywaru suszone owoce.
  • Gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu.
  • Gdy wywar będzie gotowy, wyjąć kaczkę i włoszczyznę z zupy.
  • Do krwi dodać mąkę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dolać mleka.
  • Do krwi wlać chochlę wrzącego rosołu, rozrobić, wlać do reszty rosołu przez sitko, wymieszać i zagotować.
  • Doprawić solą, mielonym pieprzem, Vegetą, dodać octu.
  • Zupę ponownie zagotować.
Szare kluski

  •  Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcedzić nadmiar wody i dodać szczyptę soli, jajka i mąkę.
  • Łyżką wymieszać ciasto - musi być dość gęste.
  • Na wrzącą wodę z solą kłaść łyżką kluseczki.
  • Gotować ok. 5 minut.
  • Kluseczki wyłożyć na miseczki i zalać gorącą zupą.
 

reklama

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama
SONDA

Czy według ciebie na stole wigilijnym powinien pojawiać się alkohol?

Zagłosowało 15 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 23.12.2024 od godz 13:09
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama