„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. Przepisy będą też dostępne w formie e-booka.
Czernina z szarymi kluskami - przepisem podzieliło się KGW Zakrzew
Składniki
Czernina
- 1 korpus kaczki
- 30 dag serc
- 30 dag żołądków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- duża cebula
- 3 sztuki liścia laurowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 1/2 szklanki mleka
- 250 ml świeżej krwi kaczej
- 3 łyżki mąki
- suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki - po garści z każdego rodzaju
- 3 łyżki octu
- 3 łyżeczki soli
- pieprz mielony
- łyżka Vegety (do smaku)
- 1kg ziemniaków
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
Czernina
- Ugotować wywar z korpusu i warzyw, dodać przyprawy: sól, ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty.
- Gdy warzywa zmiękną, dodać do wywaru suszone owoce.
- Gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu.
- Gdy wywar będzie gotowy, wyjąć kaczkę i włoszczyznę z zupy.
- Do krwi dodać mąkę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dolać mleka.
- Do krwi wlać chochlę wrzącego rosołu, rozrobić, wlać do reszty rosołu przez sitko, wymieszać i zagotować.
- Doprawić solą, mielonym pieprzem, Vegetą, dodać octu.
- Zupę ponownie zagotować.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcedzić nadmiar wody i dodać szczyptę soli, jajka i mąkę.
- Łyżką wymieszać ciasto - musi być dość gęste.
- Na wrzącą wodę z solą kłaść łyżką kluseczki.
- Gotować ok. 5 minut.
- Kluseczki wyłożyć na miseczki i zalać gorącą zupą.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.