reklama

Czernina po raz drugi. Tym razem według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Żernikach

Opublikowano:
Autor:

Czernina po raz drugi. Tym razem według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Żernikach - Zdjęcie główne

Koło Gospodyń Wiejskich w Żernikach (gmina Żerków)

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

#wspieramjarocinskiePrzepis od Koła Gospodyń Wiejskich w Żernikach zamyka listę pomysłów na dania zawartą w "Przepiśniku". Publikacja ukazała się nakładem "Gazety Jarocińskiej". Przepisy są dostępne również w postaci e-booka.
reklama

„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".

reklama

Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. Przepisy będą też dostępne w formie e-booka. 

 

Czernina - przepisem podzieliło się KGW Żerniki

Składniki

  • 200 dag serc (najlepiej kaczych)
  • 200 dag żołądków (najlepiej kaczych) 
  • 2 porcje rosołowe z mięsa kaczki
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • owoce suszone do smaku
  • 200 ml krwi kaczej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 l wody
Wykonanie

reklama

  • Ugotować rosół: podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
  • Dodać susz owocowy: śliwki, jabłka, rodzynki.
  • Krew wymieszać z łyżką mąki i przecedzić przez sitko, by pozbyć się grudek i dodać do wywaru.
  • Doprawić do smaku solą, cukrem, majerankiem.
  • Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
  • Kwaśny smak nadaje czerninie krew, która, gdy ją kupujemy, jest już wymieszana z octem, by nie skrzepła.
  • Czernina najlepiej smakuje z kluskami lub makaronem własnej roboty.
 

Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.

reklama

reklama
SONDA

Czy korzystasz z lodówki społecznej w Jarocinie?

Zagłosowało 12 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 18.12.2024 od godz 14:14
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama