„Przepiśnik. Dobre Smaki” zawiera 47 prostych, swojskich receptur na dania obiadowe, zupy, sałatki, przekąski, ciasta czy nawet chleb i nalewkę. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kucharskich, a składniki do nich znajdziesz w pobliskim sklepie. "Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej".
Teraz zawarte w nim przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - publikujemy na portalu. Przepisy będą też dostępne w formie e-booka.
Czernina - przepisem podzieliło się KGW Żerniki
Składniki
- 200 dag serc (najlepiej kaczych)
- 200 dag żołądków (najlepiej kaczych)
- 2 porcje rosołowe z mięsa kaczki
- 1 seler
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- owoce suszone do smaku
- 200 ml krwi kaczej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 l wody
- Ugotować rosół: podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
- Dodać susz owocowy: śliwki, jabłka, rodzynki.
- Krew wymieszać z łyżką mąki i przecedzić przez sitko, by pozbyć się grudek i dodać do wywaru.
- Doprawić do smaku solą, cukrem, majerankiem.
- Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
- Kwaśny smak nadaje czerninie krew, która, gdy ją kupujemy, jest już wymieszana z octem, by nie skrzepła.
- Czernina najlepiej smakuje z kluskami lub makaronem własnej roboty.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.