"Dobre Smaki. Przepiśnik" to wydawnictwo, które zawiera ciekawe przepisy wybrane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu jarocińskiego. Jeśli nie udało się Wam zaopatrzyć w publikację, nic straconego. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu - niebawem także w formie e-booka.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym - przepisem podzieliło się KGW Kotlin
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 800 g mięsa mielonego
- 800 g sosu bolońskiego własnej roboty
- ser mozzarella
- pomidory
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę wydrążyć, a miąższ pokroić w kostkę.
- Połówki cukini położyć na blasze, posolić i podpiec ok. 10 minut w temp. 180 C.
- Przygotować patelnię, wlać 2 łyżki oliwy i pokrojoną cebulę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i miąższ z cukinii.
- W większym rondlu podsmażyć mięso na reszcie oliwy - ok. 10 minut, dodać cebulkę, sos boloński i doprawić do smaku przyprawami.
- Farszem wypełnić cukinię.
- Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora na przemian z mozzarelą, posypać pietruszką i zapiec 10 minut w temp. 180 C.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.