reklama

Odpowiednia dieta pomaga autystykom

Opublikowano:
Autor:

Odpowiednia dieta pomaga autystykom - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Podczas konferencji „Autyzm - poznać i zrozumieć”, zorganizowanej przez Zespół Szkół Specjalnych w Jarocinie w siedzibie Południowej Oficyny Wydawniczej, wiele mówiono o tym, jak ważne jest w opiece nad dziećmi cierpiącymi na autyzm stosowanie odpowiedniej diety. W związku z zapytaniami rodziców i opiekunów autystyków publikujemy przykładowe menu i kilka przepisów na dania.  

 

O tym, co można jeść, a czego powinno się unikać i dlaczego, mówił dietetyk Piotr Kaźmierczak. - Dziecko z zaburzeniami autyzmu powinno mieć dostęp do szerokiej gamy produktów odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie  organizmu, który się intensywnie rozwija. Obecna wiedza dostarcza nam informacji na temat wprowadzenia ograniczeń w diecie - glutenu, produktów mlecznych oraz cukrów prostych - tłumaczy dietetyk. - Muszę stwierdzić, że doniesienia specjalistów oraz moje informacje zaczerpnięte bezpośrednio od rodziców (którzy stosowali tego typu ograniczenia w diecie) potwierdzają złagodzenie objawów autyzmu u swoich dzieci.
Jednak należy pamiętać, iż radykalne ograniczenia w diecie wiążą się z trudnością uzupełnienia ważnych wartości odżywczych. Ogranicza się wachlarz produktów spożywanych przez dziecko i w dalszej konsekwencji powstaje ryzyko niedoborów jakościowych w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego uważam, że współpraca z dietetykiem byłaby bardzo pomocna.
 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

 

godz. 7. 30 Śniadanie

 

Propozycja 1

Owsianka z orzechami, rodzynkami i jabłkiem

mleko sojowe 220 g (1 szklanka)

płatki owsiane bezglutenowe 30 g (3 łyżki)

rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)

orzechy włoskie 15 g (1 sztuka)

jabłko 120 g (1 mała sztuka)

 

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z płatkami. Dodać rodzynki, orzechy i pokrojone jabłko.

 

Propozycja 2

Kanapka z szynką i jajkiem

bułka bezglutenowa 70 g (1 sztuka)

szynka z piersi kurczaka 20 g (2 plastry)

jajo 50 g (1 sztuka)

pomidor 14 g (2 plastry)

sałata 10 g (2 liście)

margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)

 

Sposób przygotowania: Bułkę posmarować cienką warstwą masła, następnie położyć liść sałaty, plaster pomidora i szynki. Jajko ugotować na twardo. Po ugotowaniu, pokroić w grube plastry i położyć na kanapkę.

 

godz. 10.30 Drugie śniadanie

Propozycja 1

Kanapka z szynką, sałatą i pomidorem, koktajl bananowy

chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)

margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)

sałata 5 g (1 liść)

szynka z piersi kurczaka 10 g (1 plaster)

pomidor 21 g (3 plastry)

mleko sojowe 150 g (2/3 szklanki)

banan 70 g (1/2 małej sztuki)

 

Sposób przygotowania: Chleb posmarować masłem. Położyć sałatę, szynkę i pomidora. Mleko i banana zmiksować blenderem.

 

Propozycja 2

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką, kanapka z wędliną

sałata masłowa 40 g (1/2 główki)

ogórek 100 g (1 średnia sztuka)

jogurt sojowy 20 g (2 łyżki)

sól 2 g (szczypta)

szczypiorek 10 g (2 łyżeczki)

rzodkiewka 60 g (4 sztuki)

cukier 2 g (szczypta)

chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)

margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 płaska łyżeczka)

kurczak, szynka z piersi kurczaka 40 g (2 duże plastry)

 

Sposób przygotowania: Ogórka przekroić na połowę i wydrążyć nasiona. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki lub paseczki. Połączyć wszystkie składniki z jogurtem. Doprawić solą i cukrem. Kromki chleba posmarować margaryną, obłożyć wędliną. Zjeść z sałatką ogórkową.

 

godz. 14.30 Obiad

Propozycja 1

Udko z kurczaka pieczone na ryżu, marchew z groszkiem, owoc

udko z kurczaka 120 g (1 sztuka)

ryż brązowy 75 g (3/4 woreczka)

przyprawa do drobiu 3 g (1 łyżeczka)

marchew z groszkiem mrożona (150 g)

grejpfrut 150 g (1/2 sztuki)

 

Sposób przygotowania: Do małego naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż (bez woreczka). Udko z kurczaka przyprawić i położyć na ryżu. Zalać bulionem warzywnym lub posoloną wodą tak, by ryż był przykryty. Piec w piekarniku około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewać wodą, by ryż nie wysechł. Marchew z groszkiem gotować według przepisu na opakowaniu.

 

Propozycja 2

Dorsz w pomidorach z tymiankiem, ziemniaki pieczone, fasola szparagowa, owoc

dorsz surowy filet 120 g (1 sztuka)

pomidor 400 g (2 duże sztuki)

czosnek 5 g (1 ząbek)

przyprawa tymianek 3 g (1 łyżeczka)

pieprz czarny mielony 4 g (2 szczypty)

oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)

ziemniaki 150 g (3 małe sztuki)

zioła prowansalskie 1 g (1/2 łyżeczki)

przyprawa rozmaryn 1 g (1/2 łyżeczki)

oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)

fasola szparagowa 100 g (2/3 talerza)

mandarynka 100 g (2 sztuki)

 

Sposób przygotowania: Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10 minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Fasolę ugotować na parze.

 

godz. 17. 00 Podwieczorek

 

Propozycja 1

Jogurt sojowy z bananem, rodzynkami oraz pestkami słonecznika

jogurt sojowy 200 g (1 szklanka)

banan 140 g (1 mała sztuka)

rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)

słonecznik, nasiona 20 g (2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania: Jogurt przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojonego w plasterki banana, rodzynki oraz nasiona słonecznika. Całość wymieszać.

 

Propozycja 2

Chleb bezglutenowy z łososiem i rzodkiewką, owoc

chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)

margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)

sałata 10 g (2 liście)

łosoś, wędzony 40 g (2 plastry)

rzodkiewka 30 g (2 sztuki)

kiwi 120 g (2 sztuki)

 

Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować margaryną. Położyć sałatę, łososia oraz plasterki rzodkiewki.

godz. 19. 30 Kolacja

Propozycja 1

Jajecznica z pieczywem bezglutenowym, sałatka z pomidorów, owoc

jajo 50 g (1 sztuka)

mleko sojowe 10 g (1 łyżka)

sól 2 g (szczypta)

pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)

margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)

chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)

szczypiorek 5 g (1 łyżka)

czosnek 5 g (1 ząbek)

cebula 25 g (1/2 małej sztuki)

pomidor 200 g (1 duża sztuka)

jogurt sojowy 20 g (1 łyżka)

winogrona 40 g (10 sztuk)

 

Sposób przygotowania: Jajo wybić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i lekko ubić. Smażyć na margarynie do pożądanej konsystencji. Zjeść z chlebem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą i

przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać sos z pomidorami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Propozycja 2

Sałatka warzywna, chleb bezglutenowy z szynką, owoc

rzodkiewka 45 g (3 sztuki)

ogórek 100 g (1 średnia sztuka)

papryka czerwona 70 g (1/2 małej sztuki)

jogurt sojowy 75 g (1/2 kubka)

czosnek 5 g (1 ząbek)

pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)

sól 2 g (szczypta)

chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)

margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)

szynka z indyka 20 g (1 duży plaster)

mandarynka 90 g (3 sztuki)

 

Sposób przygotowania: Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać w misce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Pokrojone warzywa połączyć z sosem czosnkowym. Przyprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować margaryną, położyć szynkę.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE