Podczas konferencji „Autyzm - poznać i zrozumieć”, zorganizowanej przez Zespół Szkół Specjalnych w Jarocinie w siedzibie Południowej Oficyny Wydawniczej, wiele mówiono o tym, jak ważne jest w opiece nad dziećmi cierpiącymi na autyzm stosowanie odpowiedniej diety. W związku z zapytaniami rodziców i opiekunów autystyków publikujemy przykładowe menu i kilka przepisów na dania.
O tym, co można jeść, a czego powinno się unikać i dlaczego, mówił dietetyk Piotr Kaźmierczak. - Dziecko z zaburzeniami autyzmu powinno mieć dostęp do szerokiej gamy produktów odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie organizmu, który się intensywnie rozwija. Obecna wiedza dostarcza nam informacji na temat wprowadzenia ograniczeń w diecie - glutenu, produktów mlecznych oraz cukrów prostych - tłumaczy dietetyk. - Muszę stwierdzić, że doniesienia specjalistów oraz moje informacje zaczerpnięte bezpośrednio od rodziców (którzy stosowali tego typu ograniczenia w diecie) potwierdzają złagodzenie objawów autyzmu u swoich dzieci.
Jednak należy pamiętać, iż radykalne ograniczenia w diecie wiążą się z trudnością uzupełnienia ważnych wartości odżywczych. Ogranicza się wachlarz produktów spożywanych przez dziecko i w dalszej konsekwencji powstaje ryzyko niedoborów jakościowych w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego uważam, że współpraca z dietetykiem byłaby bardzo pomocna.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
godz. 7. 30 Śniadanie
Propozycja 1
Owsianka z orzechami, rodzynkami i jabłkiem
mleko sojowe 220 g (1 szklanka)
płatki owsiane bezglutenowe 30 g (3 łyżki)
rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
orzechy włoskie 15 g (1 sztuka)
jabłko 120 g (1 mała sztuka)
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z płatkami. Dodać rodzynki, orzechy i pokrojone jabłko.
Propozycja 2
Kanapka z szynką i jajkiem
bułka bezglutenowa 70 g (1 sztuka)
szynka z piersi kurczaka 20 g (2 plastry)
jajo 50 g (1 sztuka)
pomidor 14 g (2 plastry)
sałata 10 g (2 liście)
margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania: Bułkę posmarować cienką warstwą masła, następnie położyć liść sałaty, plaster pomidora i szynki. Jajko ugotować na twardo. Po ugotowaniu, pokroić w grube plastry i położyć na kanapkę.
godz. 10.30 Drugie śniadanie
Propozycja 1
Kanapka z szynką, sałatą i pomidorem, koktajl bananowy
chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
sałata 5 g (1 liść)
szynka z piersi kurczaka 10 g (1 plaster)
pomidor 21 g (3 plastry)
mleko sojowe 150 g (2/3 szklanki)
banan 70 g (1/2 małej sztuki)
Sposób przygotowania: Chleb posmarować masłem. Położyć sałatę, szynkę i pomidora. Mleko i banana zmiksować blenderem.
Propozycja 2
Sałatka ogórkowa z rzodkiewką, kanapka z wędliną
sałata masłowa 40 g (1/2 główki)
ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
jogurt sojowy 20 g (2 łyżki)
sól 2 g (szczypta)
szczypiorek 10 g (2 łyżeczki)
rzodkiewka 60 g (4 sztuki)
cukier 2 g (szczypta)
chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 płaska łyżeczka)
kurczak, szynka z piersi kurczaka 40 g (2 duże plastry)
Sposób przygotowania: Ogórka przekroić na połowę i wydrążyć nasiona. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki lub paseczki. Połączyć wszystkie składniki z jogurtem. Doprawić solą i cukrem. Kromki chleba posmarować margaryną, obłożyć wędliną. Zjeść z sałatką ogórkową.
godz. 14.30 Obiad
Propozycja 1
Udko z kurczaka pieczone na ryżu, marchew z groszkiem, owoc
udko z kurczaka 120 g (1 sztuka)
ryż brązowy 75 g (3/4 woreczka)
przyprawa do drobiu 3 g (1 łyżeczka)
marchew z groszkiem mrożona (150 g)
grejpfrut 150 g (1/2 sztuki)
Sposób przygotowania: Do małego naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż (bez woreczka). Udko z kurczaka przyprawić i położyć na ryżu. Zalać bulionem warzywnym lub posoloną wodą tak, by ryż był przykryty. Piec w piekarniku około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewać wodą, by ryż nie wysechł. Marchew z groszkiem gotować według przepisu na opakowaniu.
Propozycja 2
Dorsz w pomidorach z tymiankiem, ziemniaki pieczone, fasola szparagowa, owoc
dorsz surowy filet 120 g (1 sztuka)
pomidor 400 g (2 duże sztuki)
czosnek 5 g (1 ząbek)
przyprawa tymianek 3 g (1 łyżeczka)
pieprz czarny mielony 4 g (2 szczypty)
oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
ziemniaki 150 g (3 małe sztuki)
zioła prowansalskie 1 g (1/2 łyżeczki)
przyprawa rozmaryn 1 g (1/2 łyżeczki)
oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
fasola szparagowa 100 g (2/3 talerza)
mandarynka 100 g (2 sztuki)
Sposób przygotowania: Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10 minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Fasolę ugotować na parze.
godz. 17. 00 Podwieczorek
Propozycja 1
Jogurt sojowy z bananem, rodzynkami oraz pestkami słonecznika
jogurt sojowy 200 g (1 szklanka)
banan 140 g (1 mała sztuka)
rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
słonecznik, nasiona 20 g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania: Jogurt przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojonego w plasterki banana, rodzynki oraz nasiona słonecznika. Całość wymieszać.
Propozycja 2
Chleb bezglutenowy z łososiem i rzodkiewką, owoc
chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
sałata 10 g (2 liście)
łosoś, wędzony 40 g (2 plastry)
rzodkiewka 30 g (2 sztuki)
kiwi 120 g (2 sztuki)
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować margaryną. Położyć sałatę, łososia oraz plasterki rzodkiewki.
godz. 19. 30 Kolacja
Propozycja 1
Jajecznica z pieczywem bezglutenowym, sałatka z pomidorów, owoc
jajo 50 g (1 sztuka)
mleko sojowe 10 g (1 łyżka)
sól 2 g (szczypta)
pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
szczypiorek 5 g (1 łyżka)
czosnek 5 g (1 ząbek)
cebula 25 g (1/2 małej sztuki)
pomidor 200 g (1 duża sztuka)
jogurt sojowy 20 g (1 łyżka)
winogrona 40 g (10 sztuk)
Sposób przygotowania: Jajo wybić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i lekko ubić. Smażyć na margarynie do pożądanej konsystencji. Zjeść z chlebem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą i
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać sos z pomidorami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Propozycja 2
Sałatka warzywna, chleb bezglutenowy z szynką, owoc
rzodkiewka 45 g (3 sztuki)
ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
papryka czerwona 70 g (1/2 małej sztuki)
jogurt sojowy 75 g (1/2 kubka)
czosnek 5 g (1 ząbek)
pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
sól 2 g (szczypta)
chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
szynka z indyka 20 g (1 duży plaster)
mandarynka 90 g (3 sztuki)
Sposób przygotowania: Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać w misce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Pokrojone warzywa połączyć z sosem czosnkowym. Przyprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować margaryną, położyć szynkę.