Początki firmy sięgają 1997 roku, kiedy Anna Malecha rozpoczęła produkcję ciast i tortów w przydomowym garażu. Dzięki ciężkiej pracy i miłości do wypieków, mały zakład stopniowo rozwijał się, zdobywając serca klientów.
W 2018 roku nastąpiła sukcesja pokoleniowa i stery w firmie przejęły dzieci - Katarzyna i Grzegorz, którzy z równym zaangażowaniem kontynuują dzieło mamy, stawiając na stały rozwój oferty i sieci sklepów firmowych.
Torty z kremem maślanym specjalnością Cukierni Ania
Cukiernia Ania oferuje szeroką gamę wyrobów cukierniczych - od tortów, przez ciasta, po ciasteczka bankietowe. Specjalnością są torty z kremem maślanym w wielu smakach, np. czekoladowym, kawowym, cytrynowym, kokosowym czy z bezą. - Do produkcji tortów wykorzystujemy krem na bazie naturalnych jajek i prawdziwego masła od lokalnych dostawców. Nasze kremy powstają z naturalnych składników i starych receptur. Nie stosujemy żadnych sztucznych, gotowych mieszanek kremowych - podkreśla Grzegorz Malecha.
Śmietankowa lekkość i bajkowe formy
Dużą część produkcji stanowią torty śmietanowe - z naturalną bitą śmietaną i dodatkiem owoców. Puszyste biszkopty z delikatnym kremem, estetycznie wykończone są doskonałym dopełnieniem wielu rodzinnych uroczystości - urodzin, wesel czy komunii.Cukiernicy tworzą także personalizowane zamówienia, czyli torty w wyjątkowym kształcie i o niepowtarzalnym wykończeniu czy z dowolną grafiką nadrukowaną na opłatku. Z myślą o najmłodszych klientach przygotowują też przepyszne torciki w kształcie postaci z bajek.
Smaki dzieciństwa z babcinych receptur
Najpopularniejsze i uwielbiane przez wszystkich ciasta, czyli: serniki, szarlotki czy drożdżowe wytwarzane są według tzw. babcinych receptur. - Przez lata naszej pracy udało nam się pozostać wiernym tradycyjnym recepturom. Jednak, mając na uwadze preferencje klientów i nowe trendy w branży cukierniczej, staramy się wdrażać nowe przepisy i podbić serca klientów kolejnymi smakami - mówi Katarzyna Malecha.Poza tradycyjnymi ciastami, cukiernia oferuje szeroki wybór słodkości, które wypełniają słodkie stoły - są to różnorodne ciasteczka, eklerki, bezy, ptysie i inne słodkie drobiazgi. To idealne propozycje na każde przyjęcie i do tego uwielbiane przez dzieci, a których nie są w stanie zastąpić ciastka produkowane przemysłowo.
Siedem sklepów firmowych Cukierni Ania
Dziś Cukiernia Ania działa jako spółka z o.o., zatrudnia 36 pracowników i prowadzi sieć 7 sklepów firmowych w: Jarocinie, Pleszewie, Krotoszynie, Ostrowie Wlkp. Każdego dnia na klientów, prócz fantazyjnych ciast, czekają świeże rogaliki z powidłami, croissanty z aksamitną czekoladą lub kremem pistacjowym oraz gorące drożdżówki. Dodatkowo firmowe wypieki kupimy również w kilkunastu placówkach handlowych, zaprzyjaźnionych z Cukiernią Ania.
Wierni tradycji z planami na przyszłość
Choć firma jest wierna tradycji, właściciele nieustannie myślą o przyszłości. Planują dalszy rozwój sieci sprzedaży i otwieranie nowych sklepów - również poza powiatem jarocińskim. Nowym krokiem w tym kierunku było otwarcie punktu w Miąskowie koło Środy Wielkopolskiej, gdzie klienci od kilku tygodni mogą cieszyć się smakiem jarocińskich wypieków.
Smaki wielokrotnie nagradzane
Jakość i walory smakowe wypieków Cukierni Ania zostały wielokrotnie docenione prestiżowymi nagrodami i tytułami, m.in. nagrodą HIT, znakiem “Najlepsze w Polsce” czy tytułem “Wzorowego Producenta Żywności. Także rogale z ciasta półfrancuskiego - z dużą ilością nadzienia z białego maku z miodem i bakaliami - zostały wyróżnione certyfikatem „Poznański Rogal Świętomarciński”. Jarocińska cukiernia jest również członkiem Akademii Mistrza „Tam, gdzie smak staje się sztuką”.
Cukiernia „ANIA” Sp. z o.o.
ul. Tatrzańska 22, 63-200 Jarocin
tel. 62 747-47-74
e-mail: biuro@cukierniaania.pl
www.cukierniaania.pl
www.facebook.com/CukierniANIA