ZPM Biernacki od 30 lat wyznacza standardy w produkcji wołowiny, dostarczając certyfikowane produkty najwyższej jakości do ponad 70 krajów. Dzięki nowoczesnym technologiom, własnej hodowli bydła oraz specjalizacji w uboju Halal i Koszer, jest zaufanym partnerem dla klientów indywidualnych, hoteli, restauracji i przemysłu spożywczego na całym świecie, dostarczając produkty mięsne wyróżniające się smakiem i świeżością.
Początki działalności ZPM Biernacki
Początki jednego z największych zakładów produkcji wołowiny w Polsce sięgają roku 1993, kiedy powstała niewielka, rodzinna firma w Czeluścinie. Dekadę później właściciel - Wojciech Biernacki - przeniósł działalność do Goliny, gdzie produkowana była zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Jednym z przełomowych momentów w historii zakładu, który umożliwił dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa w zakresie produkcji wołowiny, było odejście od produkcji wieprzowiny.Firma pozyskiwała nowych klientów, inwestowała w budynki i maszyny. Wpłynęło to na zwiększenie zatrudnienia, wzrost przychodów i ugruntowanie pozycji ZPM Biernacki na rynku.
Certyfikowana jakość
Uzyskanie licencji na eksport wołowiny do krajów Unii Europejskiej stało się impulsem do stworzenia własnej bazy logistycznej oraz rozbudowy floty transportowej. Rozwój sprzedaży na rynkach zagranicznych wymagał wdrożenia najwyższych standardów produkcji wołowiny. Zdobyte międzynarodowe certyfikaty IFS, BRC, Halal i Kosher są gwarancją jej bezpieczeństwa i wyjątkowej jakości.
Wołowina dla każdego. Kupisz ją online
Kolejne lata przyniosły wprowadzenie na rynek marki BeefMaster dla sektora hotelarskiego, gastronomicznego i cateringowego, ale także dla klientów indywidualnych. Mięso na steki, burgery czy carpaccio pod tą nazwą można kupić w sklepie internetowym beefmaster.pl. Ambasadorem marki jest szef kuchni Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr.Meat. Jego porady i przepisy gwarantują przygotowanie potraw z wołowiną pełnych wyjątkowych smaków i aromatów.
Nowy zakład i ekspansja na azjatycki rynek
Wraz z wdrożeniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych i poszerzeniem oferty o nowe produkty, konieczne było zwiększenie możliwości produkcyjnych. Te zapewnił nowoczesny oddział w Buszewie, gdzie produkowane są wędliny, wyroby garmażeryjne, wędzonki, mrożonki, gotowe wyroby oraz wyroby pakowane próżniowo → Zobacz zdjęcia w galerii pod artykułem.Realizując plany rozwojowe, firma cały czas nawiązuje współpracę z sieciami handlowymi i rozwija sieć dystrybucji swoich produktów. W 2015 roku zakład rozszerzył eksport wołowiny premium na rynki Azji, w tym do Japonii i Hongkongu, potwierdzając najwyższą jakość swoich wyrobów.
Niezależność produkcyjna ZPM Biernacki
ZPM Biernacki posiada przewagę nad konkurencją, którą daje niezależność płynąca z posiadania i ciągłego rozwoju własnej hodowli bydła, co pozwala na pełną kontrolę jakości już od samego początku procesu produkcji. Duże znacznie ma też potencjał ubojowy szacowany na 1 600 sztuk bydła dziennie, który umożliwia realizację dużych kontraktów o specjalnych wymogach.
Kapitał ludzki i zrównoważony rozwój
Obecnie ZPM Biernacki zatrudnia prawie 1 200 osób, tworząc miejsca pracy dla mieszkańców gmin i powiatów, na terenie których funkcjonują oddziały przedsiębiorstwa. Jest także największym pracodawcą w powiecie jarocińskim. Filarem działalności zakładu są pracownicy, zaangażowani, odpowiedzialni i zżyci z firmą.Priorytetem dla właściciela, który od najmłodszych lat zajmował się hodowlą bydła, jest także dbałość o dobrostan zwierząt. Choć firma opiera się na tradycji, ciągle inwestuje w rozwój. Nowoczesne zakłady przetwórcze ZPM Biernacki są wyposażone w zaawansowane technologie, które umożliwiają nadzór nad każdym etapem produkcji.
Wykwalifikowany personel dba o to, aby produkty były wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami. Firma działa zgodnie z przepisami dotyczącymi zdrowia zwierząt, ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju, stosując praktyki, które minimalizują wpływ jej działalności na środowisko naturalne. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Biernacki jest członkiem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy oraz Izby Gospodarczej Rynku.
Nowe cele przedsiębiorstwa z Goliny
Dzięki ciągłemu unowocześnianiu produkcji i dbałości o jakość, firma jest jedną z największych w Polsce trudniących się produkcją wołowiny, która stale poszerza swój zasięg działania i wyznacza sobie nowe cele. Priorytetem jest wzmocnienie pozycji w Europie Zachodniej, czyli rozwój eksportu do Niemiec, Francji, krajów Beneluksu oraz Wielkiej Brytanii oraz zwiększenie udziałów na rynkach azjatyckich, w szczególności w Japonii, gdzie polska wołowina ma rosnące uznanie.Planowana jest także rozbudowa sprzedaży produktów premium i paczkowanych bezpośrednio do klienta oraz wejście do segmentu gastronomii premium oraz cateringu dietetycznego.
Rosnące wyzwania w branży mięsnej
Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki stoi dziś przed szeregiem wyzwań rynkowych i regulacyjnych. Zaostrzające się normy środowiskowe oraz wymogi unijne pociągają za sobą kolejne inwestycje w nowoczesne technologie i raportowanie działalności firmy w aspektach środowiskowych, społecznych oraz ładu korporacyjnego. Dodatkowo silna konkurencja eksporterów z Niemiec i Hiszpanii wymusza stałe podnoszenie jakości oraz ciągłe poszerzanie i różnicowanie oferty.W odpowiedzi na te wyzwania, ZPM Biernacki planuje dalszą modernizację zakładów, w tym automatyzację linii krojenia i pakowania oraz wdrożenie zaawansowanych systemów kontroli jakości. Firma chce wprowadzić segment dań gotowych i produktów pakowanych w technologiach przedłużających świeżość. Strategia rozwoju obejmuje także wzmacnianie marki własnej we współpracy z europejskimi sieciami handlowymi. Ze względu na rosnące koszty energii, planowane są także inwestycje w zieloną energię i efektywność energetyczną. W związku z tym, w tym roku została uruchomiona biometanownia, która pozwoli na zminimalizowanie kosztów energii.
Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o.
ul. Dworcowa 47D, 63-200 Golina
tel. +48 62 747 09 00
www.zmb.pl