reklama

Nienasycone kwasy tłuszczowe - z jakich produktów je dostarczysz?

Materiał promocyjny

Opublikowano:
Autor:

Nienasycone kwasy tłuszczowe - z jakich produktów je dostarczysz? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partneraZdrowa i zbilansowana dieta to podstawa prawidłowo funkcjonującego organizmu. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. To, co ląduje na Twoim talerzu ma bardzo duży wpływ na Twoje samopoczucie i ogólny stan organizmu. Każdego dnia musisz dostarczać mu zestaw witamin, minerałów i składników odżywczych. Wśród nich bardzo ważne miejsce zajmują nienasycone kwasy tłuszczowe. W jakich produktach ich szukać? Sprawdź!

Nienasycone kwasy tłuszczowe - poznaj ich właściwości

Wiele osób stara się wyeliminować ze swojego jadłospisu tłuszcze, a to olbrzymi błąd. O ile te nasycone, pochodzące głównie z produktów zwierzęcych, w nadmiarze mogą negatywnie odbijać się na Twoim zdrowiu, o tyle te nienasycone są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W praktyce mowa o kwasach omega-3, -6, jak również -9.

Ich nazwa związana jest z ich budową chemiczną. Nienasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym. Od ich położenia zależy, czy mowa o kwasach omega-3, -6 czy -9.

Musisz wiedzieć, że każdy z wyżej wymienionych można znaleźć w innych produktach spożywczych - razem występują niezwykle rzadko. Ponadto, nie każdy z nich musisz dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. W praktyce mowa o kwasach omega-9, jak również omega-7. Z kolei w przypadku kwasów omega-3 i -6 jest całkowicie odwrotnie - Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować.

Pomimo różnic, każdy z nich jest dużym wsparciem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Jak zatem wpływają na pracę serca? Przede wszystkim minimalizują stany zapalne i zapobiegają ich powstawaniu. Ponadto regulują poziom cholesterolu we krwi - zarówno tego “dobrego”, jak i “złego”. To także skuteczny sposób na profilaktykę miażdżycy, jak również obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Zwróć uwagą na cenne właściwości kwasów omega-3. Spektrum ich działania jest bardzo szerokie - od zapobiegania chorobom, po wsparcie przebiegu leczenia tych już występujących. Do najważniejszych zadań można zaliczyć takie jak m.in.:

  • profilaktyka nowotworowa - zmniejszają ryzyko rozwoju raka m.in. piersi, prostaty, jajnika czy też przewodu pokarmowego,
  • regulowanie poziomu insuliny, co jest niezwykle ważne przy cukrzycy typu II, jak również insulinooporności,
  • obniżenie poziomu tłuszczu wątrobowego,
  • przeciwdziałanie otyłości i nadwadze poprzez spowolnienie procesu lipogenezy, czyli odkładania się tkanki tłuszczowej,
  • pozytywny wpływ na narząd wzroku,
  • działanie przeciwalergicznie i przeciwzapalnie,
  • korzystny wpływ na układ odpornościowy - łagodzą stany zapalne, inicjują odpowiedź organizmu na atak drobnoustrojów chorobotwórczych, etc,
  • stymulowanie pracy mózgu i całego układu nerwowego,
  • zapobieganie osteoporozie.
Kwasy omega-3 są równie ważne jak omega-6. W praktyce mowa m.in. o kwasie linolowym, który po spożyciu ulega przekształceniu w kwas γ-linolenowy i kwas arachidonowy. Ten pierwszy pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Wykazuje się działaniem regenerującym i wzmacniającym, a ponadto zapobiega utracie wody z komórek. Z kolei ten drugi to bardzo istotny składnik mózgu. Uczestniczy w budowie nerwów, a także fotoreceptorów siatkówki oka.

Ponadto kwasy omega-6, takie jak GLA to bardzo cenny składnik diety dla kobiet. Między innymi reguluje cykl miesiączkowy czy też łagodzi objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).

Olej z czarnuszki jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Dobrej klasy olej z czarnuszki to wartościowe źródło nienasyconych kwasów omega-3, -6 i -9. Co więcej - możesz liczyć nie tylko na ich wysoką zawartość w składzie (do 85% wszystkich tłuszczy w nim występujących), ale również ich odpowiedni stosunek. Musisz jednak zwracać uwagę na metodę jego produkcji - powinien być nierafinowany, tłoczony na zimno, a przy tym pozbawiony sztucznych dodatków czy zanieczyszczeń.

Zawarte w oleju z czarnuszki nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na profil lipidowy, które w połączeniu z fitosterolami i tymochinonem pozwalają uregulować stężenie cholesterolu całkowitego, jak również trójglicerydów.

Ponadto możesz liczyć również na kontrolę glikemii. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi na czczo, jak również hemoglobiny glikowanej.

Co jeszcze? O pozytywnym wpływie na odporność nie trzeba już chyba nikomu przypominać. Olej z czarnuszki dzięki kwasom NNKT, jak również m.in. tymochinonowi pozwala ją wzmocnić i skutecznie uchronić się przed infekcjami sezonowymi i nie tylko.

Olej lniany i olej z wiesiołka - szukaj w nich kwasów omega

Olej lniany tłoczony na zimno to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na pierwszy plan wysuwają się kwasy omega-3, które w dobrej klasy produktach stanowią nawet ponad 50% ich zawartości. Warto zwrócić uwagę na kwas alfa-linolenowy (ALA), który wspiera regulację prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast kwas linolowy (LA) to również bardzo krótka droga do obniżenia ryzyka powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto oba przeciwdziałają otyłości czy też wpływają na insulinowrażliwość.

Sięgnij również po olej z wiesiołka, który jest szczególnym sprzymierzeńcem dla kobiet. Wszystko za sprawą obecności w jego składzie kwasu gamma-linolenowego (GLA) zaliczanego do kwasów omega-6. Pozwala zminimalizować dolegliwości towarzyszące miesiączce, jak również ciąży czy zaburzeniom hormonalnym.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE