Dania, które kocha każdy - najsłynniejsze polskie potrawy
Bigos, pierogi, a może kluski śląskie z roladą i modrą kapustą? Te dania zdecydowanie należą do jednych z najbardziej uwielbianych, ale serca wielu skradł także tradycyjny żurek, placki ziemniaczane czy ziemniaki z gzikiem. Te wszystkie potrawy niewątpliwie doskonale kojarzą się z Polską. Nie są one jednak popularne w każdym województwie - nad Bałtykiem często nie wiedzą, czym jest słynny "gzik", a na Śląsku nie kojarzą kaszubskiej "dziadówki". Dlaczego tak jest? Odpowiedź jest bardzo prosta: Polska posiada wiele kuchni regionalnych, do których przyporządkowane są różnorodne, tradycyjne dania.W Polsce wyróżniamy takie kuchnie tradycyjne, jak:
- kuchnia góralska,
Kuchnia kaszubska - smaki północnej części Polski
Kaszëbë, czyli po prostu Kaszuby w swojej regionalnej książce kulinarnej posiadają wiele potraw, choć rozsławione na całą Polskę zostały głównie dwie z nich. Z pewnością większość dziadków i babć doskonale zna przepis na czerninę - ta zupa od wielu lat jest bowiem niezwykle popularnym daniem w wielu polskich regionach. Warto jednak pamiętać, że trafiła tam właśnie z terenów kaszubskich. Czernina to zupa na bazie kaczej lub gęsiej krwi, do której dodaje się warzywa oraz suszone owoce. Uzupełnieniem zupy są podroby oraz ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi w potrawie. Drugim daniem uwielbianym przez Polaków, choć znanym pod różnymi nazwami są kaszubskie "ruchanki". Pod tą wdzięczną nazwą kryją się przyrządzone na słodko złociste placki z żytniej mąki. W gwarze kaszubskiej nazwa potrawy pochodzi od określenia dobrze wyrobionego i wyrośniętego ciasta, a gotowe placki spożywa się z odrobiną cukru pudru. To jednak nie wszystkie dania, które oferuje kuchnia kaszubska - więcej o tradycyjnych potrawach z Kaszub można przeczytać pod adresem: https://nawakacje.eu/kuchnia-kaszubska/
Kuchnia wielkopolska, czyli pyry i rogale
Potrawy z Wielkopolski są chyba jednymi z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych dań regionalnych w całej Polsce. Bardzo często można ich posmakować szczególnie w domach mieszkańców województwa lubuskiego, sąsiadującego z wielkopolskim. W kuchni z tamtego regionu królują przede wszystkim ziemniaki. Poznańskie "pyry" spotyka się w postaci szarych kluch lub pyz ziemniaczanych z mięsnym farszem, często występują także w połączeniu z "gzikiem", czyli twarogiem wymieszanym z cebulą i śmietaną. Bardzo popularnym przysmakiem prosto z Wielkopolski są regionalne "plyndze" - to nic innego jak placki ziemniaczane, które najczęściej podaje się z powidłami śliwkowymi lub cukrem. Jeśli chodzi o zupy, inne województwa przejęły z kuchni wielkopolskiej rosół z kury nie tylko pod względem przepisu - w wielu polskich domach rosół występuje tylko jako potrawa na niedzielnym obiedzie, co jest zgodne z tradycją Wielkopolski.Miłośnicy słodkości z pewnością doskonale znają faworki, lub inaczej zwane chruściki, które bardzo często pojawiają się na talerzu w Tłusty Czwartek. Te wypieki również pochodzą z tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Będąc w temacie słodyczy aż grzech nie wspomnieć o Rogalu Świętomarcińskim - ten przysmak stał się symbolem Poznania do tego stopnia, że corocznie 11 listopada w stolicy Wielkopolski obchodzony jest Dzień Świętego Marcina, podczas którego poznaniacy zajadają się pysznymi rogalami.
Kuchnia wielkopolska i kaszubska nie są jednak jedynymi, które Polacy i turyści z innych krajów uwielbiają. Tak wiele jest przecież przysmaków z kuchni śląskiej czy galicyjskiej. Warto więc poznać wszystkie perełki polskiego świata kulinarnego, a jeśli interesują Cię kuchnie świata to koniecznie sprawdź ten link.