Ceny cukru poszybują w górę? Zobacz, jak uchronić się przed dwukrotną podwyżką

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partnera Podwyżki cen towarzyszą nam już od dobrych kilku miesięcy i póki co nie widać ich końca. W praktyce oznacza to, że podstawowe artykuły żywnościowe będą drożeć. Dotyczy to między innymi cukru, którego na co dzień używamy w kuchni. Jak uchronić się przed nawet dwukrotnym wzrostem cen?

Dlaczego cena cukru rośnie?

Eksperci są zgodni co do tego, że w kolejnych miesiącach należy spodziewać się nawet dwukrotnych podwyżek cen cukru. Co gorsza, podwyżek cen cukru właściwie nie można uniknąć. Wszystko dlatego, że wzrasta cena uprawy buraka cukrowego, z którego pozyskiwany jest cukier. Wyższe ceny paliw czy nawozów sprawiają, że koszty uprawy rosną średnio o 40%. Ponadto, eksporterzy z innych rejonów świata zmniejszają ilość cukru sprzedawanego w Polsce, głównie ze względu na lepsze oferty, jakie otrzymują na innych rynkach. Kiedy należy spodziewać się podwyżek cukru? Ekonomiści są zdania, że największa fala podwyżek czeka nas jesienią i zimą.

Nie tylko cukier podrożeje

Warto mieć na uwadze, że wzrost cen cukru pociąga za sobą wzrost cen innych produktów spożywczych, takich jak ciasta, desery, wyroby słodkie. Niemniej jednak obecnie cukier dodawany jest również do różnego rodzaju potrwa słonych, sosów czy dań gotowych. Możemy więc spodziewać się, że jeśli za cukier zapłacimy blisko o połowę więcej, niż obecnie, to ceny innych produktów spożywczych mogą poszybować w górę nawet o 20-30%. Perspektywa ta nie jest optymistyczna, zwłaszcza wobec rosnącej z miesiąca na miesiąc inflacji.

Zapasy uchronią przed podwyżką cen?

Cukier to artykuł spożywczy z długim terminem przydatności do spożycia. Odpowiednio przechowywany nie powinien się krystalizować, zatem z powodzeniem możemy zrobić spore zapasy. Ich ilość zależy przede wszystkim od tego, ile cukru zużywamy na co dzień. Osoby, które dosładzają kawę lub herbatę, a dodatkowo lubią przygotowywać słodkie wypieki, powinny kupować tani cukier w sporych ilościach. Tymczasem osobom, które po cukier sięgają sporadycznie, spokojnie wystarczy około 10 torebek w zapasie. Pamiętajmy przy tym, że największy wzrost cen cukru przypadać będzie na okres jesienno-zimowy, czyli czas, w którym przygotowujemy stosunkowo dużo ciast i innych deserów. Warto więc wyposażyć się w większe ilości cukru. 

Ograniczenie spożywania cukru

Lekarze i dietetycy mówią jednym głosem - spożywamy zdecydowanie zbyt dużo cukru, co nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Warto mieć na uwadze, że ograniczenie spożycia cukru pozytywnie zadziała nie tylko na nasz organizm, lecz również na nasz portfel. W sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie ograniczyć ilości cukru w naszej diecie bądź decydujemy się robić to stopniowo, możemy poszukać zdrowszych zamienników. Niektórzy sięgają po stewię bądź ksylitol, choć produkty te - podobnie jak cukier - nie są tanie. Alternatywnym sposobem słodzenia ciast czy naleśników mogą być banany - delikatnie słodkie, a zarazem bardzo zdrowe. Pamiętajmy, aby szukać produktów dosładzających na promocjach, dzięki czemu zapłacimy za nie zdecydowanie mniej. Pomoże w tym Piotruś Pan gazetka, którą można przeglądać również online. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak długo będziemy borykać się z wysokimi cenami cukru. Warto jednak odpowiednio przygotować się do podwyżek, tak aby móc nieco zaoszczędzić w kolejnych miesiącach.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE