Mimo że rośnie w Polsce, żurawina nie cieszy się u nas dużą popularnością. A szkoda! Bo skutecznie walczy ona z chorobami - od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory. Liczne właściwości odżywcze owocu żurawiny nadają mu charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera sporo naturalnego konserwantu tzw. kwasu benzoesowego. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce można przechować ją nawet sześć tygodni, a w zamrażalniku - rok. Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Hamuje również przyleganie bakterii Escherichia coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Ponadto sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału. Picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych. Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori. Usuwa też wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu. Podobnie działa na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Poza tym żurawina przynosi ulgę także kobietom w okresie menopauzy.
Polecana jest również minikuracja oczyszczająca na bazie owocu żurawiny. Jej doskonałe właściwości odtruwające, pomagają usunąć toksyny i regulują przemianę materii. Przez trzy dni tuż po przebudzeniu należy wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny - można do niej dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego. Później pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić szklankę soku żurawinowego ( bez cukru). Kurację należy stosować regularnie i powtarzać co dwa tygodnie, a poczujemy przypływ energii i pozbędziemy się niechcianych kilogramów.
Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
Więcej na HOTBLOG-u