Wolne od pracy po pogrzebie - po czyjej śmierci nam się należy?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wolne od pracy po pogrzebie - po czyjej śmierci nam się należy? - Zdjęcie główne
Autor: Zdjęcie poglądowe | Opis: Wolne od pracy po pogrzebie - po czyjej śmierci nam się należy?

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościCzy pogrzeb teściów, dziadków, cioć i wujków też uprawnia do dnia wolnego od pracy? Jakie jest grono bliskich, których pochówek może usprawiedliwić naszą nieobecność w firmie?
reklama

Śmierć bliskiej osoby to okoliczność, która daje nam prawo do urlopu. Jakie musi być pokrewieństwo, żeby takie wolne uzyskać? 

Kiedy przysługuje nam 1 a kiedy 2 dni urlopu okolicznościowego?

Urlop okolicznościowy należy nam się w wymiarze 1 lub 2 dni. Wszystko zależy od tego, kto zmarł. 2 dni przysługują z tytułu zgonu i pogrzebu:

  • małżonka,
  • dziecka,
  • ojca,
  • matki,
  • ojczyma lub
  • macochy.

Natomiast 1 dzień urlopu należy się z tytułu zgonu i pogrzebu:

  • siostry,
  • brata,
  • teściowej,
  • teścia,
  • babki,
  • dziadka,
  • innej osoby pozostającej na utrzymaniu pracownika lub pod jego bezpośrednią opieką.
reklama

Przepisy nie regulują natomiast zwolnienia od pracy na pogrzeb cioci i wujka. Takie prawo przysługiwałoby jedynie wówczas, gdyby osoba ta pozostawała na naszym utrzymaniu lub pod bezpośrednią opieką. Dotyczy to każdej osoby - nawet niespokrewnionej z nami.

Czy urlop okolicznościowy trzeba wykorzystać w dniu pogrzebu?

Urlop okolicznościowy można wykorzystać niekoniecznie w dniu pogrzebu. To wolne z tytułu zgonu i pogrzebu, dlatego można z niego skorzystać w związku z tymi wydarzeniami. Często dzień wolny wykorzystywany jest na załatwianie spraw związanych z organizacją pochówku zmarłej osoby lub innych formalności.

Wolnego od pracy z tytułu śmierci i pogrzebu bliskiej osoby reguluje § 15 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy. 

reklama

Te same przepisy dają również prawo do zwolnienia od wykonywania pracy w przypadku ślubu - własnego i dziecka oraz narodzin dziecka.

SONDA

Czy jesteś zwolennikiem kremacji zwłok?

Zagłosowało 6 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 03.11.2026 od godz 13:13
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
logo