Uwolnić Romana Protasiewicza! Stanowisko europejskich organizacji wydawców prasy EMMA/ENPA

Opublikowano: pon, 31 maj 2021 10:05

Wiadomości Uwolnić Romana Protasiewicza. Stanowisko europejskich organizacji wydawców prasy EMMA/ENPA

Izba Wydawców Prasy jest jednym z inicjatorów podjętej przez europejskie organizacje wydawców prasy EMMA/ENPA akcji potępiającej porwanie i uwięzienie białoruskiego dziennikarza, Romana Protasiewicza.

Europejscy wydawcy prasy wzywają do podjęcia działań w obronie podstawowych wartości europejskich w sprawie Romana Protasiewicza.

Na naszym kontynencie dyktator więzi dziennikarzy i łamie swobody. Poprzez porwanie samolotu europejskich linii lotniczych, lecącego pomiędzy dwiema stolicami UE, w celu schwytania opozycyjnego dziennikarza, reżim Białorusi dopuścił się brutalnego ataku na podstawową i podzielaną przez wszystkich Europejczyków wartość jaką jest demokracja, ataku na wolność słowa oraz wolność prasy.

Wzywamy przywódców Unii Europejskiej do okazania najwyższej stanowczości wobec reżimu, który nie waha się uciekać do piractwa, aby zagrozić podstawowym wolnościom, nawet poza swoimi granicami.

Wzywamy wszystkich wydawców prasy europejskiej, we wszystkich jej formach, oraz wszystkich dziennikarzy pracujących w Europie do zmobilizowania się w celu wspólnej obrony wolności słowa i wolności prasy.

Porwanie i haniebne traktowanie dziennikarza zagraża nam wszystkim. Solidaryzujemy się z Romanem Protasiewiczem i żądamy jego natychmiastowego uwolnienia!

• 6 miesięcy temu | ocena +0 / -0

frag-ment(d)y

a u nas mamy za to piękną wolność...ha ha ha. choćby taką, że niezależni medycy ciągani są na przesłuchania przez jakąś tam komisję ; za brak maski mogą poturbować... ; w bezczelny i manipulatorski sposób nagabywać do wiadomo czego... wciągając już nawet dzieci, posługując się przy tym prymitywnym emocjonalnym szantażem ( vide gut - info o dziatka... Rozwiń

• 6 miesięcy temu | ocena +1 / -0

jacekpl

Bartek posłuchaj i nie klep h t t p s : / / w w w.youtube.com/watch?v=UPKwv2wMemw Majdan na Ukrainie był opłacony zielonymi , Odessa jak zginęli ludzie w podpalonym budynku (tylko drzwi ) a w środku było na portalu francuskim analiza Gruzja poczta dyplomatyczna 135 ton zieleniny poszło .

• 6 miesięcy temu | ocena +3 / -0

jarocińska, czy to dotyczy bezsensownego lockdownu rządu PIS-ZP i bezprawnego zamykania przedsiębiorstw w Polsce nie tak dawno ?

"Zdecydowanie potępiamy ten przestępczy akt wymierzony w wolność gwarantowaną wszystkim obywatelom przez konstytucję każdego demokratycznego kraju."