reklama

Uwielbiasz karkówkę? Sprawdź, jak ją serwować, aby zawsze było smacznie i ciekawie!

Opublikowano:
Autor:

Uwielbiasz karkówkę? Sprawdź, jak ją serwować, aby zawsze było smacznie i ciekawie! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez dodatku mięsa. Rozmaite rodzaje mięs królują na naszych talerzach zarówno w postaci gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej czy grillowanej. Mogą występować samodzielnie, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, frytek, warzyw i sosów.

Jednym zaś z ulubionych mięs jest bez wątpienia karkówka. Gości ona w naszych kuchniach niezwykle często i stanowi bardzo wdzięczny „materiał” do kuchennych eksperymentów, bowiem można ją przyrządzać na niemal nieskończoną ilość sposobów, z rozmaitymi przyprawami. Zawsze smakuje wyśmienicie i jest na tyle uniwersalna, że przypadnie do gustu każdemu. Nie masz pomysłu na niebanalny obiad, który zachęci wszystkich domowników do wspólnego biesiadowania? Postaw na karkówkę i sprawdź, jak ją podać, aby kusiła nie tylko pięknym zapachem, ale również wyglądem!

Oczy by jadły…

Z całą pewnością zdarzyła Ci się niejedna taka sytuacja, kiedy żołądek odmawiał już posłuszeństwa, ale oczy by jadły, gdyż dana potrawa wyglądała wyjątkowo smakowicie… Ludzka psychika to nadal rzecz niezgłębiona i zapewne jeszcze długo taka pozostanie, ale niepodważalnym faktem jest, że jemy nie tylko ustami, ale także oczami. Choć to ostatnie to oczywiście przenośnia, rzeczywiście jest tak, że sam sposób podania i wygląd potraw wpływa na naszą ocenę. Im bardziej estetycznie i kolorowo na talerzu, tym bardziej nasz apetyt jest pobudzany.

Dowodów na potwierdzenie tej tezy wcale nie trzeba szukać daleko. Wystarczy spojrzeć na małe dzieci, zwłaszcza tak zwane niejadki, które niekoniecznie rzucą się na zwykłą kromkę z żółtym serem, ale gdyby dodać do niej kilka składników, a do tego wyciąć z chleba śmieszną minkę, zrobić oczka z ogórka i usta z pomidora, od razu robi się o wiele atrakcyjniej, a co za tym idzie, smaczniej…

Choć wydawać by się mogło, że my, dorośli ludzie, nie potrzebujemy takiej zachęty, bo przecież wiemy, że trzeba jeść, aby dostarczać sobie energię do prawidłowego funkcjonowania organizmu, o wiele chętniej sięgamy po to, co po prostu przyjemnie przyciąga wzrok. Jedzenie, szczególnie w rodzinnym gronie, winno być nie tylko sposobem na dostarczenie rzeczonej energii, ale powinno też stanowić przyjemność i przywoływać miłe skojarzenia. Warto postarać się, aby właśnie takie były rodzinne obiady – smaczne, zdrowe, przebiegające w sympatycznej atmosferze.

Różne odsłony karkówki

Karkówkę, podobnie jak inne mięsa, możesz dusić, piec, smażyć czy grillować. W każdym z tych wariantów wypada doskonale. Możesz ją podać z sałatką, z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniaczkami, rewelacyjnie będzie smakować z kaszą lub ryżem i dodatkiem sosu. Karkówka „lubi” bardzo wiele przypraw i ziół. Całkiem śmiało zatem możesz sięgnąć po cebulkę, czosnek, majeranek, bazylię, tymianek, paprykę, cząber i wiele innych.

Karkówka świetnie wypada również w połączniu z ostrymi, wyrazistymi produktami, dlatego bez obaw możesz sięgnąć np. po musztardę. Możesz z niej przygotować pikantny gulasz, który idealnie będzie pasował np. do placków ziemniaczanych. Zanim usmażysz lub upieczesz karkówkę, warto potrzymać ją przez co najmniej kilka godzin w marynacie. Jeśli nie masz czasu na to, aby samodzielnie przygotować taką marynatę i trzymać w niej mięso, możesz sięgnąć po karkówkę gotową do pieczenia, w specjalnej foli (szybki i prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Niezależnie od tego, jaką formę obróbki termicznej wybierzesz, pamiętaj, by „nie przetrzymać” mięsa, bo wówczas straci swoją soczystość i stanie się po prostu suche, a co za tym idzie, twarde. Wówczas nawet najlepszy sos nie ocali Twojego dania.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE