Znaczne odległości między poszczególnymi stoiskami, zapewnione środki do dezynfekcji rąk, ograniczenie asortymentu do roślin i żywności - tak wyglądał pierwszy dzień na jarocińskim Targowisku Miejskim. Handel wrócił na plac po prawie dwóch miesiącach przerwy.
Targowisko zaprzestało działalności 13 marca w związku z epidemią koronawirusa. Z powrotu cieszą się zarówno sprzedawcy, jak i kupujący. Producenci przyznają, że brakowało im tego miejsca zbytu warzyw, owoców czy sadzonek, tym bardziej że ich produkty muszą znaleźć nabywców w określonym czasie. Niektórzy jeździli handlować do innych miast, w których place targowe nadal funkcjonowały np. do Ostrowa Wielkopolskiego. Inni sprzedawali swoje towary na prywatnym terenie. Liczą na to, że stali klienci wrócą do nich w momencie, gdy dowiedzą się, że znów są obecni na Targowisku Miejskim. Można było kupić kwiaty cięte, w doniczkach, sadzonki roślin. Były dostępne również flance warzyw. Poza tym można było kupić również pomidory, truskawki, szparagi, ziemniaki, czy jajka. W odległościach zostało ustawionych kilkadziesiąt straganów. Część placu targowego była jeszcze wolna. Jarociniacy podkreślali, że dla nich to okazja, aby połączyć zakupy pod chmurką ze spacerem.
Od momentu ponownego otwarcia targowiska trzeba będzie przestrzegać jednak szeregu nowych zasad sanitarnych. Od stosowania tych zasad bezpieczeństwa zależeć będzie funkcjonowanie targu. Zarządca targowiska - Zakład Usług Komunalnych – apeluje do kupujących i sprzedawców o odpowiedzialność w tym zakresie, bowiem w przypadku łamania nowych zasad funkcjonowania targowisko może zostać zamknięte w trybie natychmiastowym.
Targowisko aż do odwołania będzie funkcjonowało w ograniczonym zakresie. Przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności i bezwzględnego przestrzegania zaleceń GIS na targowisku może być prowadzona wyłącznie sprzedaż: artykułów spożywczych, płodów rolnych i artykułów ogrodniczych w tym min.: drzewek, krzewów, kwiatów sadzonek i nasion.
Nowe zasady funkcjonowania targowiska w Jarocinie
- przy wejściu na teren targowy należy przeprowadzić dezynfekcję rąk,
- do odwołania osoby przebywające na targowisku obowiązane są nosić podczas zakupu towarów rękawiczki jednorazowe oraz muszą mieć zasłonięty nos i usta,
- na jedno miejsce prowadzenia sprzedaży na targowisku w tym samym czasie mogą przebywać nie więcej niż 4 osoby - z wyłączeniem osób stanowiących obsługę targowiska i straganów,
- między straganami musi być zachowana odległość minimum 3 metry,
- produktów spożywczych mogą dotykać wyłącznie osoby sprzedające; towar będzie podawany tylko przez sprzedawcę,
- kupujących obowiązuje nakaz utrzymywania bezpiecznych odstępów – minimum 2 metry
- przestrzeń handlowa będzie sukcesywnie dezynfekowana przez osoby za to odpowiedzialne.