Konkurs kulinarny zorganizowany przez WODR w Marszewie nosił nazwę „Jajko w tradycji wielkopolskiej kuchni”. Już od rana w pawilonie, gdzie stacjonowały KGW, można było spróbować ich pysznych dań. Tych konkursowych było w sumie 10. Swoje potrawy zgłosiły organizacje z powiatów: kaliskiego, krotoszyńskiego, jarocińskiego i pleszewskiego. Zaprezentowały jajka w różnorodnych odsłonach: faszerowane, z mięsem czy dodatkiem sosów.
- Było mi bardzo miło uczestniczyć w obradach jury, które miało trudny orzech do zgryzienia. Panie pokazały jak wiele pyszności można wykonać z jajka, wykazały się kreatywnością. Wybór był bardzo trudny – mówiła Dorota Piękna-Paterczyk z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Panie rywalizowały o cenne nagrody, m.in. podgrzewacze do potraw czy robota planetarnego. Ufundowały je: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Najlepsze dania z jajek
Czyje danie zasmakowało najbardziej? Pierwszą nagrodę zgarnęło KGW z Ruska za pasztet z dzika, z jajkiem, konfiturą z żurawiny i sosem chrzanowym. Trzecie miejsce przyznano reprezentacji naszego powiatu – KGW z Kościelnej Wsi. Panie wykonały wielkanocną karkówkę z jajem. Warto dodać, że wszystkie KGW wyjechały z Marszewa z nagrodami.
- I miejsce – KGW Rusko (pasztet z dzika, z jajkiem, konfiturą z żurawiny i sosem chrzanowym)
- II miejsce – KGW Wrotków (jajko w kaczym klopsie)
- III miejsce – KGW Kościelna Wieś (wielkanocna karkówka z jajem i żurawiną)
- Wyróżnienie – KGW Maciejew (tatar z marynowanym żółtkiem)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.