reklama

Strefa Smaku: Żeberka po meksykańsku

Opublikowano:
Autor:

Strefa Smaku: Żeberka po meksykańsku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Nie wiesz co zrobić na sobotni obiad? Może macie ochotę na żeberka? Poniżej przedstawiamy przepis na trochę inną, ostrzejszą wersję tego dania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 liście laurowe

SOS:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mielonego chili,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • dowolny ostry sos (do smaku)
 

KROK 1:
GOTUJEMY ŻEBERKA

Do średniej wielkości garnka wkładamy umyte żeberka i liście laurowe. Wodę, brązowy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy i tą miksturą zalewamy mięso. Płyn powinien przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, to dodajemy nieco wody. Całość wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez około 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka zostawiamy w wodzie aż do ostygnięcia.  

KROK 2:
ROBIMY SOS

Cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory z puszki, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy chili, oregano, pieprzem ziołowym oraz dowolnym ostrym sosem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut, aby zredukować nadmiar płynu

KROK 3:
GRILLUJEMY 

Żeberka wyjmujemy z wody, w której się gotowały i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na ruszcie i grillujemy aż będą brązowe i ładnie zglazurowane. Podajemy polane przygotowanym sosem.

​Więcej przepisów znajdziecie na HOTBLOG-u

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE