Nie wiesz co zrobić na sobotni obiad? Może macie ochotę na żeberka? Poniżej przedstawiamy przepis na trochę inną, ostrzejszą wersję tego dania.
- 1 kg żeberek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki wody,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 liście laurowe
SOS:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- pół puszki pomidorów bez skórki,
- 1 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mielonego chili,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- dowolny ostry sos (do smaku)
KROK 1:
GOTUJEMY ŻEBERKA
Do średniej wielkości garnka wkładamy umyte żeberka i liście laurowe. Wodę, brązowy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy i tą miksturą zalewamy mięso. Płyn powinien przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, to dodajemy nieco wody. Całość wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez około 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka zostawiamy w wodzie aż do ostygnięcia.
KROK 2:
ROBIMY SOS
Cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory z puszki, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy chili, oregano, pieprzem ziołowym oraz dowolnym ostrym sosem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut, aby zredukować nadmiar płynu
KROK 3:
GRILLUJEMY
Żeberka wyjmujemy z wody, w której się gotowały i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na ruszcie i grillujemy aż będą brązowe i ładnie zglazurowane. Podajemy polane przygotowanym sosem.
Więcej przepisów znajdziecie na HOTBLOG-u