reklama

Strefa Smaku: Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i szynką dojrzewającą

Opublikowano:
Autor:

Strefa Smaku: Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i szynką dojrzewającą - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Łatwy do przygotowania obiad dla wszystkich fanów makaronu. Na przygotowanie wystarczy maksymalnie 30 minut, a smak zapewne zachwyci każdego.

SKŁADNIKI

 

  • ok. 250 g makaronu spaghetti z pszenicy durum
  • jedna mała cukinia
  • 120 g suszonych pomidorów, bez zalewy
  • garść pistacji (bez skorupek;))
  • 2. łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 cieniutkich plasterków szynki dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej
  • oliwa ekstra virgin
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
 

 

KROK 1:
ROBIMY PESTO I KROIMY CUKINIĘ

Wrzucamy ok. 100 g suszonych pomidorów do blendera, dodajemy garść pistacji, jeden posiekany drobno ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy i miksujemy całość przez kilkanaście sekund. Nie potrzebujemy więcej czasu, ponieważ całość ma być po prostu posiekana i powinna połączyć się ze sobą, ale nie kompletnie zmielić. Powstałe pesto przekładamy do miseczki. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie siekamy otrzymując kształtne trójkąciki. Posiekaną w ten sposób przekładamy do drugiej miseczki. 

KROK 2:
GOTUJEMY MAKARON

W dużym garnku wstawiamy wodę, delikatnie ją solimy i gotujemy makaron spaghetti ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, pozostawiając w durszlaku do całkowitego ocieknięcia z wody.

KROK 3:
MIESZAMY

Pozostałe 3 ząbki czosnku kroimy drobniutko, następnie rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i podsmażamy czosnek przez kilkanaście sekund, cały czas mieszając. Dodajemy cukinię, przesmażamy przez kilkanaście sekund, następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podlewamy spaghetti odrobiną oliwy, dokładnie mieszamy i dodajemy pesto. Przez kilka minut podsmażamy całość na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawiamy potrawę pieprzem, papryką i suszoną bazylią, zwiększamy ogień i przez ok. minutę mieszamy intensywnie, przesmażając z każdej strony. 

Gorące podajemy na płaskich talerzach, dekorując plastrami szynki dojrzewającej i posypując pozostałymi suszonymi pomidorami, posiekanymi w kosteczkę. 

Przepis Oli z vikt.pl

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo