Łatwy do przygotowania obiad dla wszystkich fanów makaronu. Na przygotowanie wystarczy maksymalnie 30 minut, a smak zapewne zachwyci każdego.
- ok. 250 g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- jedna mała cukinia
- 120 g suszonych pomidorów, bez zalewy
- garść pistacji (bez skorupek;))
- 2. łyżeczki suszonej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 6 cieniutkich plasterków szynki dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej
- oliwa ekstra virgin
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- pieprz świeżo mielony
- sól
KROK 1:
ROBIMY PESTO I KROIMY CUKINIĘ
Wrzucamy ok. 100 g suszonych pomidorów do blendera, dodajemy garść pistacji, jeden posiekany drobno ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy i miksujemy całość przez kilkanaście sekund. Nie potrzebujemy więcej czasu, ponieważ całość ma być po prostu posiekana i powinna połączyć się ze sobą, ale nie kompletnie zmielić. Powstałe pesto przekładamy do miseczki. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie siekamy otrzymując kształtne trójkąciki. Posiekaną w ten sposób przekładamy do drugiej miseczki.
KROK 2:
GOTUJEMY MAKARON
W dużym garnku wstawiamy wodę, delikatnie ją solimy i gotujemy makaron spaghetti ok. 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, pozostawiając w durszlaku do całkowitego ocieknięcia z wody.
KROK 3:
MIESZAMY
Pozostałe 3 ząbki czosnku kroimy drobniutko, następnie rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i podsmażamy czosnek przez kilkanaście sekund, cały czas mieszając. Dodajemy cukinię, przesmażamy przez kilkanaście sekund, następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podlewamy spaghetti odrobiną oliwy, dokładnie mieszamy i dodajemy pesto. Przez kilka minut podsmażamy całość na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawiamy potrawę pieprzem, papryką i suszoną bazylią, zwiększamy ogień i przez ok. minutę mieszamy intensywnie, przesmażając z każdej strony.
Gorące podajemy na płaskich talerzach, dekorując plastrami szynki dojrzewającej i posypując pozostałymi suszonymi pomidorami, posiekanymi w kosteczkę.
Przepis Oli z vikt.pl