reklama

Strefa Smaku: Sernik z ricottą, mascarpone i amaretti

Opublikowano:
Autor:

Strefa Smaku: Sernik z ricottą, mascarpone i amaretti - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik. Inspirowany słoneczną Italią. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale na pewno warto.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zmielonych ciasteczek amaretti
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1. laska wanilii
  • 1. łyżka świeżego soku z limonki

 

SPÓD:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek amaretti
  • 2. łyżki miękkiego masła
  • 2. łyżki mąki pszennej
 

KROK 1:
PRZYGOTOWYJEMY SPÓD

Pokruszone ciastka, masło i mąkę zagniatamy szybko i krótko, dno tortownicy o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy dokładnie powstałą masę. Ciasto ląduje w lodówce na +- 20 minut. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C

 KROK 2:
ROBIMY MASĘ SEROWĄ

Mielimy migdały razem z amaretti. W dużej misie ucieramy jajka z cukrem pudrem. Dodajemy sery, wanilię i sok z limonki oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie miksujemy. Następnie wrzucamy zmielone migdały i ciastka i wszystko mieszamy szpatułką. 

KROK 3:
PIECZEMY 

Wstawiamy schłodzone ciasto na 10 minut do piekarnika. Warto owinąć folią tortownicę na czas całego pieczenia, gdyż trochę może z niej kapać, jak to bywa przy otwieranych formach i maślanych spodach ;) 

Po wyciągnięciu podpieczonego delikatnie spodu wykładamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika. Po 10. minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez 50 minut. Sernik powinien być ścięty przy brzegach i delikatnie "galaretkowaty" w środku. Dajcie mu godzinę odpoczynku w wyłączonym piekarniku, a później wystudźcie na zewnątrz i w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przy tym serniku ważny jest czas studzenia - zarówno spód, jak i masa serowa są bardzo delikatne i idealnie smakują chłodne i dokładnie ścięte

Przepis Oli z vikt.pl

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo