Szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Jego przygotowanie zajmuje tylko 20- 30 minut, a smak potrawy zapewne zachwyci każdego.
- ok. 200 g ryżu Arborio lub Carnarolli
- mała główka kalafiora
- 2. młode marchewki
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- mały kawałek parmezanu
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
- mały ząbek młodego czosnku
- ok. 300 g polędwicy z dorsza
- świeży koperek
- sól, pieprz
- cytryna
KROK 1:
ROBIMY BULION I GOTUJEMY WARZYWA
Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie go bardzo szybko przygotować, wykorzystując domową kostkę rosołową lub zastąpić wywarem z przyprawami i drobno posiekaną młodą marchewką oraz kalafiorem. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, bulion przelewamy do wygodnej miski, z której będziemy go "pobierać" do risotto.
KROK 2:
PODSMAŻAMY I DODAJEMY RYŻ
Siekamy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut na oliwie, ale nie pozwalamy żeby się zeszkliły. Na tak przygotowane "podłoże" wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Cały czas mieszając zalewamy ryż winem. Mieszamy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie podlewamy ryż bulionem, dolewając co ok. minutę jedną chochlę płynu. Całkowity czas gotowania ryżu to ok. 16-17 minut. Nie zapominajmy omieszaniu!!
KROK 3:
PRZYGOTOWUJEMY DORSZA
Dzielimy polędwicę dorsza na 4 lub 6 części, oprószamy solą i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Połowę rybki rozdrabniamy delikatnie, a pozostałe części pozostawiamy pod przykryciem. Kiedy ryż będzie już gotowy, wchłonie cały płyn, będzie miał trochę lejącą konsystencję, a w smaku będzie idealnie al dente, dodajemy do niego starty parmezan i łyżkę masła i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby delikatnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Dokładamy kalafior, marchewkę i rozdrobnionego dorsza, zostawiamy na minutkę pod przykryciem, żeby risotto doszło do siebie i wszystkie składniki "złapały" swój smak. Podajemy delikatnie lejące, z kawałkiem rybki na szczycie, posypane świeżym koperkiem i ze świeżym kalafiorem w sąsiedztwie do pochrupania.
Przepis Oli z vikt.pl