reklama

Strefa Smaku: Risotto z kalafiorem, młodą marchewką i dorszem

Opublikowano:
Autor:

Strefa Smaku: Risotto z kalafiorem, młodą marchewką i dorszem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Jego przygotowanie zajmuje tylko 20- 30 minut, a smak potrawy zapewne zachwyci każdego.

SKŁADNIKI

  • ok. 200 g ryżu Arborio lub Carnarolli
  • mała główka kalafiora
  • 2. młode marchewki
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • mały kawałek parmezanu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
  • mały ząbek młodego czosnku
  • ok. 300 g polędwicy z dorsza
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • cytryna
 

KROK 1:
ROBIMY BULION I GOTUJEMY WARZYWA

Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie go bardzo szybko przygotować, wykorzystując domową kostkę rosołową lub zastąpić wywarem z przyprawami i drobno posiekaną młodą marchewką oraz kalafiorem. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, bulion przelewamy do wygodnej miski, z której będziemy go "pobierać" do risotto.

KROK 2:
PODSMAŻAMY I DODAJEMY RYŻ

Siekamy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut na oliwie, ale nie pozwalamy żeby się zeszkliły. Na tak przygotowane "podłoże" wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Cały czas mieszając zalewamy ryż winem. Mieszamy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie podlewamy ryż bulionem, dolewając co ok. minutę jedną chochlę płynu. Całkowity czas gotowania ryżu to ok. 16-17 minut. Nie zapominajmy omieszaniu!! 

KROK 3:
PRZYGOTOWUJEMY DORSZA

Dzielimy polędwicę dorsza na 4 lub 6 części, oprószamy solą i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Połowę rybki rozdrabniamy delikatnie, a pozostałe części pozostawiamy pod przykryciem. Kiedy ryż będzie już gotowy, wchłonie cały płyn, będzie miał trochę lejącą konsystencję, a w smaku będzie idealnie al dente, dodajemy do niego starty parmezan i łyżkę masła i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby delikatnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Dokładamy kalafior, marchewkę i rozdrobnionego dorsza, zostawiamy na minutkę pod przykryciem, żeby risotto doszło do siebie i wszystkie składniki "złapały" swój smak. Podajemy delikatnie lejące, z kawałkiem rybki na szczycie, posypane świeżym koperkiem i ze świeżym kalafiorem w sąsiedztwie do pochrupania.

Przepis Oli z vikt.pl

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo