reklama

Nagrywali na rynku w Jarocinie „Smaki Wielkopolski” [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: Marta Dankowska

Nagrywali na rynku w Jarocinie „Smaki Wielkopolski” [ZOBACZ ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
22
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościJarocin na jeden dzień stał się kulinarną stolicą regionu. Ekipa programu „Smak Wielkopolski” przyjechała właśnie tutaj, aby zrealizować nagrania do trzeciego odcinka serii. Projekt ma na celu promocję regionalnej kuchni, lokalnych produktów oraz tradycji, które od pokoleń budują tożsamość Wielkopolan.
reklama

W centrum zainteresowania znalazły się nie tylko charakterystyczne potrawy, ale także ludzie – nasze firmy, producenci, rolnicy i pasjonaci kuchni, którzy od lat pielęgnują regionalne receptury. Jarocin pokazał swoje kulinarne oblicze. Na planie pojawiły się lokalne specjały, wśród których nie zabrakło tradycyjnych wędlin, wypieków i dań przygotowywanych według starych przepisów.

Produkty używane podczas przygotowania dwóch posiłków - sznytki po jarocińsku i gzika w wersji nowoczesnej - to lokalne dobra OSM Jarocin oraz GS Jarocin.  Obie firmy rozłożyły swoje stanowiska tuż przy stole, przy którym porzygotowywane były posiłki przez Andrzeja Gołąbka i rozdawały poczęstunek przechodniom. Wśród przekąsek były np. kromki świeżego chleba z masłem, dżemami, miodem i twarogiem. Oprócz tego słodkości takie jak rogaliki z powidłami, ciastka owsiane i jagodzianki. 

[Dalsza część art. pod WIDEO]

- W ramach akcji Smaki Wielkopolski, którą realizuje Głos Wielkopolski z szefem kuchni Andrzejem Gołąbkiem, właścicielem restauracji Republika Róż w Poznaniu. Będziemy gotować i odkrywać na nowo smaki Wielkopolski, które przygotuje Andrzej we współpracy z partnerami, czyli z Gminną Spółdzielnią Samopomoc Chłopska w Jarocinie, z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską Jarocin i z Agrointegracją Healthy Food - mówi Joanna Małecka - Wenz, kierowniczka Referatu Kominikacji i Promocji Urzędu Miejskiego w Jarocinie. 

reklama

Realizatorzy podkreślają, że każdy odcinek cyklu to nie tylko prezentacja smaków, lecz także historia miejsc, które warto odwiedzić. Dzięki temu widzowie mogą poznać Wielkopolskę od kuchni - dosłownie i w przenośni.

Trzeci odcinek z Jarocina będzie miał premierę w najbliższych tygodniach. Organizatorzy zapowiadają, że pojawi się w nim wiele niespodzianek, a także inspiracje kulinarne, które każdy będzie mógł odtworzyć we własnej kuchni.

Jarocin dołącza tym samym do grona miejscowości, które poprzez kulinaria pokazują swoją unikalną kulturę i dziedzictwo.

ZOBACZ FOTORELACJĘ z wydarzenia 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo