Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), badania laboratoryjne wykazały obecność bakterii w 3 na 5 próbek treści jaj oraz w 2 na 5 próbek ich skorup.
Po wykryciu zagrożenia producent podjął natychmiastowe działania mające na celu wycofanie partii jaj z rynku.
- Podmiot podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Dodatkowo prowadzone są badania wszystkich stad drobiu w kierunku obecności Salmonelli, a wyniki tych badań są wciąż oczekiwane.
Teraz bezpieczne postępowanie leży w rękach konsumentów, bo jaja z tej partii w domowych lodówkach mogą nadal stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Szczegóły produktu:
nazwa: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuknumer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026
producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka
zakład pakowania jaj: PL-24025908
Czym grozi zatrucie Salmonellą?
Zakażenie bakteriami Salmonella to jedna z najczęstszych chorób przenoszonych przez żywność. Dochodzi do niego najczęściej po spożyciu surowych lub niedogotowanych jaj, drobiu oraz produktów mlecznych niepasteryzowanych. Objawy obejmują biegunkę, bóle brzucha, gorączkę, nudności i wymioty. Utrzymują się zazwyczaj kilka dni, ale u dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością mogą wymagać hospitalizacji.Zalecenia bezpieczeństwa:
- dokładnie myj ręce przed i po kontakcie z jajami oraz surowym drobiem.
- unikaj kontaktu surowych produktów z żywnością gotową do spożycia.
- spożywaj tylko dobrze ugotowane lub usmażone jajka i mięso.
- przechowuj produkty w odpowiedniej temperaturze.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.