Sanepid wykrył bakterie Salmonelli w jajach. Sprawdź swoje zapasy

Opublikowano:
Autor:

Sanepid wykrył bakterie Salmonelli w jajach. Sprawdź swoje zapasy - Zdjęcie główne
Autor: Canva
Zobacz
galerię
2
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościPaństwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella spp. w określonej partii jaj – zarówno wewnątrz, jak i na powierzchni produktu. Spożycie takich jaj, szczególnie bez dokładnego ugotowania, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
reklama

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), badania laboratoryjne wykazały obecność bakterii w 3 na 5 próbek treści jaj oraz w 2 na 5 próbek ich skorup.

Po wykryciu zagrożenia producent podjął natychmiastowe działania mające na celu wycofanie partii jaj z rynku.

- Podmiot podjął natychmiastowe działania zmierzające do wycofania kwestionowanej partii i zgodnie z jego wiedzą nie znajduje się już ona w obrocie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Dodatkowo prowadzone są badania wszystkich stad drobiu w kierunku obecności Salmonelli, a wyniki tych badań są wciąż oczekiwane.

reklama

Teraz bezpieczne postępowanie leży w rękach konsumentów, bo jaja z tej partii w domowych lodówkach mogą nadal stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Szczegóły produktu:

nazwa: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk

numer partii / data minimalnej trwałości: 05.01.2026

producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka

zakład pakowania jaj: PL-24025908

Czym grozi zatrucie Salmonellą?

Zakażenie bakteriami Salmonella to jedna z najczęstszych chorób przenoszonych przez żywność. Dochodzi do niego najczęściej po spożyciu surowych lub niedogotowanych jaj, drobiu oraz produktów mlecznych niepasteryzowanych. Objawy obejmują biegunkę, bóle brzucha, gorączkę, nudności i wymioty. Utrzymują się zazwyczaj kilka dni, ale u dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością mogą wymagać hospitalizacji.

Zalecenia bezpieczeństwa:

  • dokładnie myj ręce przed i po kontakcie z jajami oraz surowym drobiem.
  • unikaj kontaktu surowych produktów z żywnością gotową do spożycia.
  • spożywaj tylko dobrze ugotowane lub usmażone jajka i mięso.
  • przechowuj produkty w odpowiedniej temperaturze.
 

reklama

 

 

 

WRÓĆ DO ARTYKUŁU
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo