reklama

Polubić szpinak

Opublikowano:
Autor:

Polubić szpinak - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Szpinak jest cennym warzywem liściastym, bogatym w witaminy i sole mineralne. Należy się tylko do niego przekonać.

Zalet tego warzywa jest całe mnóstwo. Zawarte w nim witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi. Natomiast beta- karoten i inne przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Z kolei witamina K ma do spełnienia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E opóźnia proces starzenia. - Trzeba jednak zwrócić uwagę na kwas szczawiowy, który jest obecny w szpinaku, a może odwapniać organizm. Zbyt duża ilość szczawianów może być przyczyną powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej - mówi Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Dlatego też warto wiedzieć, jak prawidłowo przygotować szpinak, aby uniknąć problemów. - Młode liście na jarzynkę lub farsz powinno się gotować w dużej ilości wody. W ten sposób spora część szczawianów zostanie wypłukana - radzi Alicja Nowak. Niezbędnym dodatkiem do przyrządzania szpinaku są produkty bogate w wapń, takie jak jogurt naturalny, jajka, ser typu feta, śmietana, czy mleko. - Spożycie szpinaku powinny ograniczyć, ale w żadnym wypadku nie wyeliminować, osoby chorujące na artretyzm, reumatyzm, choroby nerek, wątroby i trzustki - zaznacza specjalistka.
Szpinak jest warzywem, które można spożywać świeże w postaci sałatek, smażone, jako farsz do pierogów, naleśników, lasagni czy tart z kruchego ciasta. Przygotowując sałatki można łączyć szpinak z owocami, np. gruszki, winogrona, truskawki i cytrusy, olejem oraz serami: pleśniowymi, typu feta, oscypek czy parmezan. Do szpinaku szczególnie pasują takie przyprawy jak czosnek, bazylia i gałka muszkatołowa.

Przypomnijmy - 100 g szpinaku to 20 kcal. Wartość odżywcza szpinaku (w 100 g): białko (2,29 g), węglowodany (1,4 g), tłuszcze (0,4 g), witaminy A, C, E, K oraz z grupy B (B1, B2, PP), składniki mineralne (duże ilości potasu, które są wskazane dla osób z anemią, żelazo, mangan, sole magnezu, wapnia, fosforu, krzemu, miedzi, jodu), oraz kwas foliowy, szczególnie zalecany kobietom w ciąży, gdyż zapobiega chorobom układu nerwowego płodu

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE