Po ośmiu latach Tawerna „Czarny Bocian” zawiesza swoją działalność na okres jesienno-zimowy

Opublikowano:
Autor:

Po ośmiu latach Tawerna „Czarny Bocian” zawiesza  swoją działalność na okres jesienno-zimowy - Zdjęcie główne
Autor: FB Tawerna Czarny Bocian

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościCzy po ośmiu latach Restauracja "Tawerna Czarny Bocian" w Nowym Mieście zniknie z mapy kulinarnej? Na razie jej właściciele ogłosili przerwę na sezon jesienno-zimowy. - W tym czasie zapraszamy do Music Park Jarocin - restauracji, która znajduje się w samym sercu parku Radolińskich w Jarocinie - zachęcają.
reklama

Najpierw w mediach społecznościowych pojawiła się informacja że po 8 latach działalności Tawerna „Czarny Bocian” z dniem 30 października br. kończy swoją działalnośc. 

„Z przykrością informujemy, że Tawerna "Czarny Bocian" kończy swoją działalność z dniem 30 października. Chcielibyśmy z całego serca podziękować naszym klientom, którzy nas odwiedzali, wspierali i sprawili, że nasza restauracja tętniła życiem, radością i wspaniałą atmosferą. Dziękujemy, że byliście z nami!” - mogliśmy przeczytać na Facebooku 27 października. 

Jednak, jak wyjaśnia właściciel lokalu, okazuje się, że restauracja nie kończy działalności na stałe, a jedynie ogłasza przerwę na sezon jesienno-zimowy.  Czy tawerna w Nowym Mieście nad Wartą ponownie otworzy swoje podwoje wiosną lub latem? Będziemy informować na bieżąco.

reklama

Smaki, które zachwycały Wielkopolan

Położona nad brzegiem Warty restauracja przez lata funkcjonowała, przyciągając mieszkańców i turystów swoim niepowtarzalnym klimatem. Tawerna "Czarny Bocian" słynęła z połączenia dobrej kuchni i malowniczego położenia - w otoczeniu wody, zieleni, mariny i przystani. Lokal wybierano na spotkania rodzinne, imprezy firmowe i przyjęcia plenerowe. Tutaj cumowały łodzie i jachty, a ich właściciele odpoczywali na warcianym szlaku. Tawerna organizowała nie tylko spływy kajakowe, ale również umożliwiała spotkania przy ognisku i zapewniała przeróżne atrakcje m.in. warsztaty kulinarne. 

 - Marina „Czarny Bocian” to magiczne miejsce nad brzegiem rzeki Warty, które stworzyliśmy, po to abyś mógł doświadczyć niezapomnianych chwil na wodach tej malowniczej rzeki. Nasza tawerna posiada własną przystań, dzięki której pływanie po Warcie staje się prawdziwą przyjemnością. Oto, dlaczego warto zawinąć właśnie do nas!  - pisali właściciele lokalu. 

reklama

Szef kuchni Teodor Banaszyński wielokrotnie podkreślał, że jego misją jest łączenie tradycji z pasją i autentycznością:

„Prawdziwy kucharz musi w to, co robi, wkładać nie tylko wszystkie swoje umiejętności, ale też serce” – pisał na stronie restauracji.


Nagrody w ogólnopolskim plebiscycie

W 2021 roku Tawerna "Czarny Bocian" zdobyła 3. miejsce w plebiscycie „Najlepsza Restauracja 2021” organizowanym w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne przez firmę MAKRO Polska. To wyjątkowe wyróżnienie przyznawali sami goście, którzy odwiedzali restauracje biorące udział w akcji lub składali zamówienia na wynos. W głosowaniu wzięło udział ponad 15 tysięcy osób. Jak podkreślali organizatorzy plebiscytu, była to forma wsparcia dla lokali, które w trudnym czasie pandemii wciąż starały się serwować dania najwyższej jakości.

reklama

„To dla nas ogromne wyróżnienie, bo wiemy, że za każdym głosem kryje się konkretna osoba, która docenia nasz trud. Codziennie staramy się być najlepszymi z najlepszych - dla Was!” - pisała wówczas załoga tawerny.

W 2022 i 2023 roku, restauracja ponownie została doceniona - tym razem sięgnęła po I miejsce w plebiscycie zdobywając tytuł "Restauracji Roku 2022 i 2023" wśród wielkopolskich lokali. Wyróżnienie to przyznali konsumenci w głosowaniu na stronie programu Polskie Skarby Kulinarne, nagradzając lokale, które najlepiej promują tradycję i smaki kuchni polskiej.

Goście chwalili nie tylko za świeżość produktów

Restauracja słynęła z krótkiej, ale dopracowanej karty dań. Goście chwalili świeże składniki, niebanalne połączenia smaków i przyjazną atmosferę. Jedna z opinii na portalu społecznościowym doskonale oddaje klimat miejsca:

reklama

„Przy wejściu powitały nas uśmiechy obsługi. Danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania – pierś z kurczaka z nieziemską sałatką, piękny widok na Wartę, klimatyczne światło, a na koniec propozycja deseru tuż przed zamknięciem. Mimo że dojechać trzeba kawałek szutrową drogą – naprawdę warto!”

Latem gości kusiła specjalna karta z sezonowymi daniami. W menu można było znaleźć m.in. gęsinę duszoną sous-vide, grillowaną jagnięcinę z purée buraczano-ziemniaczanym, a dla wegetarian – ratatouille z mięsem sojowym i warzywami. W upalne dni serwowano mrożone latte i herbaty owocowe.

Jeszcze przed otwarciem tawerny w 2017 roku, w tym samym miejscu, kilka lat temu działała inna restauracja.  Restauracja ta jednak nie przetrwała próby czasu, mimo pięknego położenia nad Wartą i dużego potencjału.

SONDA

Jak często jadasz w restauracjach w Jarocinie i okolicy?

Zagłosowało 850 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 06.06.2025 od godz 13:26
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo