Chudy twaróg, jogurt, lampka czerwonego wina i spacer - to kilka kroków do zdrowia po świątecznym obżarstwie.
Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia warto pamiętać i przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Świąteczne potrawy mogą być lekkie, nie tracąc tradycyjnego smaku.
- Można, przygotowując je, ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu - radzi dietetyk Beata Prządka. - Zamiast smażonego karpia podać karpia w galarecie, zamiast śledzia w śmietanie - śledzia w sosie jogurtowym. Zamiast majonezu dodać do sałatki sos jogurtowy, do sernika zamiast tłustego - dodać chudego twarogu.
Takie zmiany ochronią nas przed niekontrolowanym przyrostem masy ciała.
Jak przyznaje dietetyczka - zwykle tracimy jednak zdrowy rozsądek i popadamy w świąteczne obżarstwo. Najważniejsza zasada to - nie przesadzać z ilością. Z drugiej strony nie należy popadać w skrajności i przeliczać wszystkich kalorii.
Szerzej w świątecznym wydaniu „Gazety Jarocińskiej”.
(akf)