Jarocin. W budynku wielorodzinnym na ul. Wrocławskiej trzy osoby podtruły się tlenkiem węgla. Straż pożarna otrzymała zgłoszenie wczoraj po godzinie 22.00.
- W momencie przybycia ratowników na miejsce trzy osoby znajdujące się w mieszkaniu uskarżały się na bóle głowy, brzucha i chwilowe omdlenia. Wszystkie okna w mieszkaniu były otwarte, a mimo to detektor wielogazowy wykrył obecność tlenku węgla w lokalu - mówi asp. Mariusz Banaszak, rzecznik prasowy Państwowej Straży Pożarnej w Jarocinie.
Matkę i jej dwójkę dzieci przewieziono do jarocińskiego szpitala.
W ostatnim tygodniu znacznie spadła temperatura powietrza. W przypadku naszego regionu nawet o kilkanaście stopni. W nocy są już przymrozki. Ruszył więc pełną parą sezon grzewczy.
Zdaniem strażaków przypuszczalną przyczyną zdarzenia był nieszczelny przewód kominowy.
Służby ostrzegaja i apelują - czad to cichy zabójca. Po lecie przewody kominowe powinny byc poddane kontroli Zakładów Kominiarskich.
Straż przypomina
Każdego roku z powodu zatrucia tlenkiem węgla, potocznie zwanego czadem, umiera ponad sto osób a blisko dwa tysiące ulega podtruciu.
W okresie jesienno-zimowym, w domach, w których urządzenia grzewcze oraz przewody kominowe i wentylacyjne są wadliwe lub źle użytkowane wzrasta ryzyko śmiertelnego zatrucia czadem, który nazywany jest także cichym zabójcą, ponieważ jest niewidoczny oraz nie ma smaku ani zapachu.
Dla własnego bezpieczeństwa rekomendujemy zabezpieczenie mieszkań czujkami wykrywającymi tlenek węgla w powietrzu.
Prawo zobowiązuje zarządców oraz właścicieli budynków mieszkalnych wielorodzinnych oraz jednorodzinnych, do przeprowadzania kontroli instalacji gazowej, przewodów wentylacyjnych i kominowych co najmniej raz w roku.Dodatkowo w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:
- od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej cztery razy w roku;
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej dwa razy w roku;
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej.
- Czytaj też: http://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/czad-poradnik-28072014.pdf [Poradnik na stronie Rządowego Centrum Bezpieczeństwa]