Liczi, czyli inaczej śliwka chińska to roślina tropikalna pochodząca z ciepłych regionów Chin, a obecnie uprawiana jest w wielu krajach o ciepłym klimacie.
Owoc ten stanowi bogate źródło witamin i antyoksydantów, usuwających wolne rodniki z organizmu. Głównym antyoksydantem zawartym w liczi jest witamina C. Liczi zawiera także duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego polecane jest dla osób odchudzających się. Jest źródłem flawonoidów, które wspomagają organizm w przewlekłych chorobach. Dzięki polifenolom pomaga także w zapobieganiu miażdżycy, obniżając frakcję cholesterolu LDL („zły” cholesterol). Liczi jest także bogatym źródłem potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Nie są to jeszcze wszystkie właściwości odżywcze tego owocu. Jak widać, warto sięgnąć po liczi. Jest to nie tylko bardzo zdrowy owoc, ale też smaczny. Liczi ma delikatny biały miąższ oraz przyjemny, słodki smak. Obecnie jest dostępny w wielu miejscach (m.in. w supermarketach), dlatego zachęcamy do próbowania tego owocu.