Kupujesz żywe ryby na Wigilię? To MUSISZ wiedzieć.

Opublikowano:
Autor: RED.

Kupujesz żywe ryby na Wigilię? To MUSISZ wiedzieć. - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościŚwięta Bożego Narodzenia 2025 coraz bliżej, większość nas już żyje w świątecznym pędzie związanym m.in. z zakupem prezentów. Dla wielu karp na wigilijnym stole to nie tylko kwestia smaku, ale też tradycji? Jeśli decydujesz się na zakup żywej ryby, musisz to wiedzieć. Główny Lekarz Weterynarii wydał właśnie zalecenia dotyczące sposobów i metod uśmiercania ryb, przygotowania miejsc do sprzedaży, ale także przenoszenia zakupionych żywych ryb.
reklama

Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej

W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi oraz innych gatunków ryb w okresie przedświątecznym w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:

  1. ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1580);
  2. rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
  3. opinii naukowych i statystyki GUS.
Podstawowe zalecenie Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy sprzedaży ryb wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

reklama

Jak prawidłowo uśmiercić rybę? Czy mogą być przy tym dzieci?

Zgodnie z przepisami uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny.

Do metod ogłuszania ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.

  1. METODA: uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
  2. MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Zgodnie z przepisami ustawy o ochronie zwierząt, zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, w tym również ryb, w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną przewidzianą w art. 35 ww. ustawy.

reklama

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM - KLIKNIJ, żeby PRZECZYTAĆ

Kto może uśmiercać ryby na stoisku?

Zalecenia dotyczące personelu:

  1. ukończone 18 lat,
  2. doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
  3. w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

W jakich warunkach należy przetrzymywać żywe ryby?

  1. Baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
  2. Woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
  3. Zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/1l wody,
  4. Optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
  5. Ryby bez widocznych uszkodzeń; ryby posiadające rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Dwie podstawowe kwestie: woda w opakowaniu i odpowiedni rozmiar

Jak podaje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie na terenie naszego powiatu przeprowadzono kontrolę w 7 punktach sprzedaży detalicznej karpi. 

- Sprawdzany jest dobrostan przy sprzedaży żywych ryb, postępowanie z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej, uśmiercanie ryb w punktach detalicznych. Wszystkie kontrole zostały przeprowadzone z urzędu - mówi Paweł Marcinkowski, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie. 

Zostały również wydane zalecenia dla kupujących dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb.

- Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach - wyjaśnia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie. 

reklama

I dodaje: 

- Ponadto, z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo