Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi oraz innych gatunków ryb w okresie przedświątecznym w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1580);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
- opinii naukowych i statystyki GUS.
reklama
Jak prawidłowo uśmiercić rybę? Czy mogą być przy tym dzieci?
Zgodnie z przepisami uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny.Do metod ogłuszania ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
- METODA: uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
reklama
DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM - KLIKNIJ, żeby PRZECZYTAĆ
Kto może uśmiercać ryby na stoisku?
Zalecenia dotyczące personelu:
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
W jakich warunkach należy przetrzymywać żywe ryby?
- Baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- Woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- Zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/1l wody,
- Optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- Ryby bez widocznych uszkodzeń; ryby posiadające rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Dwie podstawowe kwestie: woda w opakowaniu i odpowiedni rozmiar
Jak podaje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie na terenie naszego powiatu przeprowadzono kontrolę w 7 punktach sprzedaży detalicznej karpi.
- Sprawdzany jest dobrostan przy sprzedaży żywych ryb, postępowanie z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej, uśmiercanie ryb w punktach detalicznych. Wszystkie kontrole zostały przeprowadzone z urzędu - mówi Paweł Marcinkowski, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie.
Zostały również wydane zalecenia dla kupujących dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb.
- Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach - wyjaśnia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie.
reklama
I dodaje:
- Ponadto, z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.