Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku „bio”. Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie.
Wciąż jednak leśne produkty pozostają dla wielu mało znane, a dania z dziczyzny dla niektórych to wręcz wiedza tajemna. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe chcą upowszechnić wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.
Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły, tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków.
W końcu nikt lepiej, niż lokalne gospodynie, nie zna się na przygotowaniu tradycyjnych potraw z naturalnych produktów, zwłaszcza tych pochodzących z okolicznych lasów.
Po zakończeniu konkursu zostaną zebrane najlepsze regionalne, domowe przepisy, wykorzystujące leśne produkty i na ich podstawie zostanie wydana książka kucharska z lokalnymi przepisami gospodyń wiejskich „Dzika kuchnia. Dobre z lasu”, która będzie dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf. Do organizacji, które przygotują najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów, trafią granty w wysokości do 5 tys. zł.
Wszystkie niezbędne informacje - regulamin, przebieg i wyniki konkursu – będą na bieżąco umieszczane na stronie internetowej www.cilp.lasy.gov.pl/konkursy/kgw. Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.