Wykonany w domowych warunkach cukier waniliowy ma niesamowity aromat. Może laska wanilii do najtańszych nie należy, ale zaromatyzuje pół kilograma cukru. Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast i ciasteczek. Jest doskonały do kawy czy kubka ciepłego mleka. Wystarczy do szczelnego pojemnika wsypać około 2 szklanek cukru. Laskę wanilii przecinam wzdłuż, zeskrobuję nasionka i mieszam je z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinam wzdłuż na 2 - 3 części i również umieszczam w cukrze. Zamykam pojemnik i wstrząsam, by wymieszać cukier z wanilią. Cukier jest gotowy do użycia po około 14 dniach. Używam go, jak zwykłego, granulowanego cukru.
Wiele osób kupuje odruchowo cukier wanilinowy, nie zauważając, że na opakowaniu jest dodatkowe "n", a tak naprawdę to cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego i tak naprawdę ma niewiele wspólnego z wanilią.
Więcej porad kulinarnych znajdziesz na HOTBLOG-u