reklama

Jak "obchodzić się" z mięsem?

Opublikowano:
Autor:

Jak "obchodzić się" z mięsem? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Jak długo można przechowywać mięso?

Mięso nie powinno być zbyt długo przechowywane w lodówce. Żeby dłużej zachowało świeżość, warto zapakować je w pergamin. Najdłużej (3-4 dni) wytrzymuje wołowina. Dwa, trzy dni „poczekać” mogą wieprzowina, cielęcina, jagnięcina i baranina. Najszybciej należy przygotować potrawy z drobiu i ryb oraz mięs z kością. 
Świeże wędliny powinno się zjeść w ciągu trzech dni. Wędliny suche i podsuszane mogą poleżeć znacznie dłużej - nawet do 30 dni. 
Wędliny w plasterkach tracą świeżość znacznie szybciej, dlatego lepiej kupować je w większych kawałkach i kroić bezpośrednio przed podaniem. 
Pamiętaj, żeby mięsa i wędlin nie przechowywać w opakowaniach bez dostępu powietrza (np. w folii).

Jak zdrowo smażyć potrawy?

Używaj patelni z powłoką nieprzywierającą - ceramiczną lub teflonową. Patelni teflonowej nie należy jednak za bardzo rozgrzewać, gdyż za mocno rozgrzany teflon (zwłaszcza suchy) wydziela szkodliwe substancje.
Smażąc potrawy używając jak najmniejszej ilości tłuszczu. Dno patelni wystarczy posmarować jedną łyżeczką oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (nie przypalają się tak łatwo jak np. olej słonecznikowy). Smażąc tłuste ryby czy soczystą karkówkę można w ogóle nie używać tłuszczu.
Masła używaj tylko do krótkiego smażenia na małym ogniu - np. jajecznicy. Masło jest nieodporne na bardzo wysokie temperatury. Ewentualnie można stosować masło klarowane.
Staraj się unikać smażenia na margarynach, które otrzymywane są z olejów poddawanych tzw. procesom utwardzenia. W ich trakcie mogą powstawać szkodliwe związki tzw. tłuszcze „trans”.

Mięsne kuchenne triki:

  • Kilka godzin przed pieczeniem mięsa wołowego lub drobiowego natrzyj je marynatą z oleju z dodatkiem koniaku (lub whisky). Dzięki temu mięso będzie zawsze miękkie i delikatne.
  • Podczas pieczenia podlewaj mięso gorącą wodą lub bulionem. Jeżeli użyjesz zimnej wody, kawałek może stać się łykowaty.
  • Jeśli zależy Ci na pięknym wyglądzie pieczeni, podlewaj ją piwem, a wierzch pod koniec pieczenia pokryj cienką warstewką miodu.
  • Nadziewając kurczaka na rożen (lub inne mięsa na wszelkie szpikulce), warto nasmarować wcześniej szpikulce olejem. Upieczone mięso będzie łatwiej z nich schodzić.
  • Do mielonego mięsa dodaj odrobinę wody mineralnej, dzięki czemu będzie ono bardziej soczyste. 
  • Przyrządzając drób na grillu, spryskaj go wcześniej sokiem z cytryny, wówczas mięso nie wyschnie i pozostanie soczyste.
  • Jeśli przed wrzuceniem na ruszt posmarujesz kurczaka pędzlem namoczonym w piwie, możesz być pewny, że jego skórka apetycznie się zrumieni i będzie wyjątkowo chrupiąca
Więcej na HOTBLOG-u

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE