V Drużyna Harcerska im. Tadeusza Kościuszki w Sławoszewie obchodziła swoje święto. Od piątku harcerze z druhną spędzili noc w szkole na biwaku. W sobotę po południu odbyło się „święto Pieczonego Ziemniaka”. Ze względu na brzydką pogodę uroczystość miała miejsce w szkole. Druhna Alina Łapaj powitała przybyłych gości: Mirosława Paterczyka, wójta Gminy Kotlina, Czesława Mocha, przewodniczącego rady gminy oraz radnych: Lucjana Antczaka i Martę Hudak. Do sympatyków harcerstwa należały także Panie Beata Skowrońska, przewodnicząca Rady Przyjaciół Harcerstwa oraz Ewa Kasołka, dyrektor Gminnego Ośrodka Pomocy w Kotlinie.
Harcerze złożyli przysięgę przy świecoognisku. Zorganizowali „Święto Pieczonego Ziemniaka”
W uroczystości uczestniczył również Roman Stolecki, dyrektor placówki i miejscowy, Marzena Michalak-Piękna dyrektor Szkoły Podstawowej z Woli Książęcej, miejscowy proboszcz, Krzysztof Matuszewski oraz rodzice. Wśród gości zaleźli się także przedstawiciele władz harcerskich: Ewa Marek -Skiba, druhna z Żerkowa, Andrzej Szymczak, wieloletni komendant Hufca w Jarocinie ( obecnie senior) i Krzysztof Pelec, podharcmistrz 10DH Jarocin. Następnie młodzi harcerze zaprezentowali się w części artystycznej, wiodącym tematem były, oczywiście, ziemniaki. Druhna Weronika Mączka i druh Szymon Goździaszek złożyli przyrzeczenie harcerskie na ogień przy świecoognisku. Do V DH Sławoszew dołączyli nowicjusze: Alan Mączka, Robert Przestacki i Patryk Stefaniak. Później odbyły się różne konkursy z ziemniakami, a druh senior Andrzej przedstawił krótką gawędę o ziemniakach. Na spotkaniu nie mogło zabraknąć harcerskich piosenek..
- W krótkiej prezentacji można zobaczyć 34-letnią działalność V Drużyny Harcerskiej Sławoszew - informowała druhna.
- W tym miejscu pragnę podziękować rodzicom i wszystkim sponsorom, bez których ta uroczystość nie mogłaby się odbyć - dodała druhna.
Organizatorzy przygotowali także upominki i podziękowania dla sponsorów oraz wszystkich zaproszonych gości. Na zakończenie „Święta Pieczonego Ziemniaka” rodzice wraz z druhną Aliną Łapaj zaprosili harcerzy, gości i rodziców na poczęstunek - pieczone ziemniaki z gzikiem, kiełbaski i ciasta.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.