reklama
reklama

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy?  - Zdjęcie główne

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy? | foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Dziś Dzień Czekolady. Ciemna, mleczna, deserowa lub biała. Każdy wśród czekolad ma swoją ulubioną. Właśnie 7 lipca, czekolada ma swoje światowe święto. Jeszcze niedawno była ona kojarzona tylko z deserami, ciastami czy lodami. Dziś coraz częściej czekoladę znajdziemy w... piwie lub mydle.
reklama

Czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on w piętnastym stuleciu przywiózł do Europy ziarna kakaowca. Jednak pierwsza tabliczka czekolady powstała kilkaset lat później w Niemczech. Czekolada - prócz oczywistych walorów smakowych - spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Dzień Czekolady. Jak czekolada wpływa na nasze zdrowie?

Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie mają dobry wpływ na układ krążenia i pracę mózgu. Słodka tabliczka zawiera węglowodany, magnez, żelazo, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę i flawonoidy. Dzięki epikatechinie, czekolada - wbrew pozorom - wspomaga odchudzanie. To substancja poprawiająca przemianę materii i ułatwiająca spalanie kalorii. Należy jednak pamiętać, aby wybierać gorzką czekoladę - o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej i jeść maksymalnie 2 kostki dziennie.

Ponadto czekolada obniża ryzyko zachorowania na raka, bo kakao w niej zawarte jest najlepszym naturalnym antyoksydantem - związkiem, który chroni komórki przed rozwojem zmian nowotworowych. 

Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - nie tylko jedząc czekoladę, ale także np. poddając się czekoladowemu masażowi w salonie urody.

Dzień Czekolady. Tabliczka tabliczce nierówna 

Wiemy, że na sklepowych półkach wśród czekolad możemy wybierać - gorzką, mleczną, deserową albo białą. Ale czy wiemy, czym się różnią? 

Otóż, gorzka - uznawana za czekoladę najzdrowszą - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1-32,7°C. Ma sobie 2-5 razy więcej teobrominy niż czekolada mleczna i mniej cukru. 

W składzie czekolady mlecznej zawartość kakao nie przekracza 50%, ale ma za to mleko i wanilię. Z kolei czekolada deserowa najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej, ponadto ma więcej cukru oraz lecytynę. 

Ostatni rodzaj - a więc czekolada biała, powstaje bez zawartości proszku kakaowego. Jest robiona na bazie masła kakaowego, mleka i cukru. 

Dzień Czekolady. Jak zrobić fondue albo blok czekoladowy?

Czekoladę najczęściej jemy w postaci tabliczek. Jednak można na jej bazie przyrządzać wiele deserów - na przykład fondue czy popularny w czasach PRL-u blok. 

Czekoladowe fondue

Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie potrzebujemy najdroższej, belgijskiej czekolady. Do przygotowania tego deseru wykorzystujmy ulubioną i sprawdzoną czekoladę -  może być gorzka, mleczna, a nawet biała. Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany, może być kremówka. Jeśli nie macie specjalnego naczynia do fondue, możecie je zrobić w dowolnym naczyniu umieszczonym w kąpieli wodnej. Należy roztopić czekoladę, po czym dodać śmietankę i mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka - dorzucić kolejne tabliczki czekolady. 

Warto eksperymentować ze smakiem - dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, naczynie z fondue ustawiamy na stole na podgrzewaczu, a obok talerz z dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, rodzynkami, biszkoptami lub waflami. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie możemy wykorzystać specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.

Czekoladowy blok - jak w PRL-u

To bardzo prosty przepis na przepyszną przekąskę rodem sprzed kilkudziesięciu lat - bez pieczenia. Tak sobie w czasach PRL-u radzono z brakiem prawdziwej czekolady. Warto go przypomnieć, bo jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet osobom niedoświadczonym w kulinarnej sztuce, a wniebowzięte miny poczęstowanych nim domowników będą najlepszym dowodem na pomysłowość naszych mam i babć. Tę wersję otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki. 

Składniki: 
mleko w proszku - 400g 
masło - 250g
woda - 0,5 szklanki
kakao - 4 łyżki 
cukier - 1 szklanka
herbatniki - 400g
rozdrobnione bakalie - 1szklanka

Przygotowanie:
Masło roztapiasz w rondelku, dodajesz wodę, cukier i mieszasz do złączenia wszystkich składników. Dodajesz przesiane, wymieszane z kakaem mleko i mieszasz do jednolitej masy. Zdejmujesz z palnika, dodajesz rozkruszone ciastka (300g) oraz bakalie i znów mieszasz. Całość wykładasz do keksówki wyłożonej papierem i wciskasz w masę resztę herbatników. Następnie ubijasz ją czym popadnie (tłuczkiem, pięścią, deseczką) - tak, by była mocno zwarta. Pozostawiasz do ostygnięcia, najlepiej w lodówce. 

Więcej przepisów na desery z czekoladą w roli głównej znajdziesz TUTAJ

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu rawicz24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama