Czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on w piętnastym stuleciu przywiózł do Europy ziarna kakaowca. Jednak pierwsza tabliczka czekolady powstała kilkaset lat później w Niemczech. Czekolada - prócz oczywistych walorów smakowych - spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Dzień Czekolady. Jak czekolada wpływa na nasze zdrowie?
Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie mają dobry wpływ na układ krążenia i pracę mózgu. Słodka tabliczka zawiera węglowodany, magnez, żelazo, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę i flawonoidy. Dzięki epikatechinie, czekolada - wbrew pozorom - wspomaga odchudzanie. To substancja poprawiająca przemianę materii i ułatwiająca spalanie kalorii. Należy jednak pamiętać, aby wybierać gorzką czekoladę - o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej i jeść maksymalnie 2 kostki dziennie.Ponadto czekolada obniża ryzyko zachorowania na raka, bo kakao w niej zawarte jest najlepszym naturalnym antyoksydantem - związkiem, który chroni komórki przed rozwojem zmian nowotworowych.
Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - nie tylko jedząc czekoladę, ale także np. poddając się czekoladowemu masażowi w salonie urody.
Dzień Czekolady. Tabliczka tabliczce nierówna
Wiemy, że na sklepowych półkach wśród czekolad możemy wybierać - gorzką, mleczną, deserową albo białą. Ale czy wiemy, czym się różnią?Otóż, gorzka - uznawana za czekoladę najzdrowszą - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1-32,7°C. Ma sobie 2-5 razy więcej teobrominy niż czekolada mleczna i mniej cukru.
W składzie czekolady mlecznej zawartość kakao nie przekracza 50%, ale ma za to mleko i wanilię. Z kolei czekolada deserowa najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej, ponadto ma więcej cukru oraz lecytynę.
Ostatni rodzaj - a więc czekolada biała, powstaje bez zawartości proszku kakaowego. Jest robiona na bazie masła kakaowego, mleka i cukru.
Dzień Czekolady. Jak zrobić fondue albo blok czekoladowy?
Czekoladę najczęściej jemy w postaci tabliczek. Jednak można na jej bazie przyrządzać wiele deserów - na przykład fondue czy popularny w czasach PRL-u blok.Czekoladowe fondue
Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie potrzebujemy najdroższej, belgijskiej czekolady. Do przygotowania tego deseru wykorzystujmy ulubioną i sprawdzoną czekoladę - może być gorzka, mleczna, a nawet biała. Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany, może być kremówka. Jeśli nie macie specjalnego naczynia do fondue, możecie je zrobić w dowolnym naczyniu umieszczonym w kąpieli wodnej. Należy roztopić czekoladę, po czym dodać śmietankę i mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka - dorzucić kolejne tabliczki czekolady.
Warto eksperymentować ze smakiem - dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, naczynie z fondue ustawiamy na stole na podgrzewaczu, a obok talerz z dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, rodzynkami, biszkoptami lub waflami. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie możemy wykorzystać specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.
Czekoladowy blok - jak w PRL-u
To bardzo prosty przepis na przepyszną przekąskę rodem sprzed kilkudziesięciu lat - bez pieczenia. Tak sobie w czasach PRL-u radzono z brakiem prawdziwej czekolady. Warto go przypomnieć, bo jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet osobom niedoświadczonym w kulinarnej sztuce, a wniebowzięte miny poczęstowanych nim domowników będą najlepszym dowodem na pomysłowość naszych mam i babć. Tę wersję otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki.
Składniki:
mleko w proszku - 400g
masło - 250g
woda - 0,5 szklanki
kakao - 4 łyżki
cukier - 1 szklanka
herbatniki - 400g
rozdrobnione bakalie - 1szklanka
Przygotowanie:
Masło roztapiasz w rondelku, dodajesz wodę, cukier i mieszasz do złączenia wszystkich składników. Dodajesz przesiane, wymieszane z kakaem mleko i mieszasz do jednolitej masy. Zdejmujesz z palnika, dodajesz rozkruszone ciastka (300g) oraz bakalie i znów mieszasz. Całość wykładasz do keksówki wyłożonej papierem i wciskasz w masę resztę herbatników. Następnie ubijasz ją czym popadnie (tłuczkiem, pięścią, deseczką) - tak, by była mocno zwarta. Pozostawiasz do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
Więcej przepisów na desery z czekoladą w roli głównej znajdziesz TUTAJ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.