reklama

Alergia na pszenicę i gluten

Opublikowano:
Autor:

Alergia na pszenicę i gluten - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Manifestuje się przede wszystkim objawami ze strony układu pokarmowego i skóry. Osoby dotknięte taką alergią wykazują reakcje uczuleniowe na pyłki roślin, a także ryż, żyto, jęczmień i soję. 
    Pszenica jest jednym z najczęściej używanych zbóż do wyrobu pieczywa czy innych wypieków. - Niestety, obecnie pszenica jest zmodyfikowana i zawiera większą ilość glutenu, czyli białka roślinnego o właściwościach szczególnie alergizujących, w stosunku do jej wcześniejszych odmian, np. orkiszu, samopszy czy płaskurki - podkreśla dietetyczka Hanna Sroczyńska. Gluten występuje także w takich zbożach jak żyto, jęczmień i owies. Alergia na pszenicę manifestuje się przede wszystkim objawami ze strony układu pokarmowego i skóry. Osoby dotknięte wykazują reakcje uczuleniowe na pyłki roślin, a także ryż, żyto, jęczmień i soję. Często występuje równolegle z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Trwała nietolerancja glutenu to inaczej celiakia.

PRODUKTY, W KTÓRYCH PSZENICA I/LUB GLUTEN SĄ NAJCZĘŚCIEJ OBECNE:
- zboża: pszenica, orkisz, kamut, płaskurka, samopsza, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies zwykły
- tradycyjne pieczywo, pieczywo orkiszowe, pieczywo cukiernicze
- makarony tradycyjne
- kasze kuskus, manna, jęczmienna, perłowa, mazurska, pęczak
- otręby pszenne, orkiszowe, kiełki pszeniczne
- wyroby cukiernicze (wafelki ciasta, ciasteczka, czekolady, w tym te z „chrupiącymi” dodatkami), słone przekąski (paluszki, chipsy, krakersy)
- niektóre wędliny i podroby (pasztety, salcesony, kiełbasy, parówki)
- zagęstniki do zup, gotowe sosy i mieszanki przypraw, proszek do pieczenia
- produkty typu fast food
- konserwy mięsne i rybne
- niektóre paczkowane orzechy oraz kandyzowane i suszone owoce
- kawy zbożowe
- niektóre wyroby mleczne: jogurty, kefiry szczególnie smakowe, oraz sery: podpuszczkowe, pleśniowe, topione
- bułka tarta


DIETETYCZKA POLECA - ZAMIAST PSZENICY I GLUTENU:
Do wypieków (ciasto, babka, muffinki, pieczywo, pizza):
- mąka bezglutenowa (z przekreślonym kłosem)
- o delikatniejszym smaku: ryżowa, jaglana, kukurydziana, ziemniaczana, tapioka (z manioku), owsiana bezglutenowa
- o wyrazistym smaku: gryczana, z ciecierzycy, z soczewicy, z komosy ryżowej, kasztanowa, amarantusowa, z sorgo, z teffu (miłki abisyńskiej), łubinowa
- gotowe mieszanki mąki bezglutenowej z różnym przeznaczeniem z dodatkiem polepszaczy (należy zwrócić uwagę na skład)
- gotowe koncentraty mąki bezglutenowej
- mąka z chleba świętojańskiego
- mąka kokosowa, migdałowa (jeśli nie ma alergii na orzechy)
Proszek do pieczenia:
- gotowy bezglutenowy proszek do pieczenia
- drożdże 
- soda oczyszczona
- skrobia + soda oczyszczona + kamień winny (jako domowy proszek do pieczenia w proporcjach 1:1 lub 2:1)
Makarony i kluski:
- makaron kukurydziany, ryżowy, mieszany z różnego typu mąki bezglutenowej (z przekreślonym kłosem), makaron chiński (z grochu, ryżowy)
- domowe makarony np. kukurydziany
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- ryż
- ziemniaki, bataty (słodkie ziemniaki)
- polenta (kasza kukurydziana)
- ziarna strączków: fasola, ciecierzyca, soczewica
Mąka do zagęszczania*:
- mąka i skrobia kukurydziana
- mąka ziemniaczana, tapioka 
- z teffu
*na 250 ml płynu wystarczy 1 łyżka mąki.
Chrupki, musli, granole:
- domowe musli bezglutenowe
- domowa granola bezglutenowa
- amarantus ekspandowany
- ryż preparowany
- gryka i proso preparowane
- płatki gryczane, ryżowe, z komosy ryżowej, kukurydziane
- płatki owsiane bezglutenowe
Kaszki:
·    kukurydziana
·    ryżowa
·    jaglana ze zmielonego prosa
Do panierowania:
- gotowa bułka tarta bezglutenowa
- zmielone płatki ryżowe lub owsiane bezglutenowe
- zawiesina z mąki bezglutenowej + woda
- zmielone ziarna dyni, słonecznika
- płatki kukurydziane
- płatki drożdżowe
- sezam

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo