"Dobre Smaki. Przepiśnik" ukazał się nakładem "Gazety Jarocińskiej" i przez tydzień dostępny był w sklepach - jako dodatek do tygodnika. Teraz zawarte w nich przepisy - wybrane specjalnie dla Was przez panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu jarocińskiego - będą publikowane na portalu jarocinska.pl. Niebawem przepiśnik ukaże się także w formie e-booka.
W trzecim odcinku cyklu publikujemy recepturę, którą podzieliło się KGW Bielejewo.
"Nalewka pani Krysi, wedłu przepisu KGW Bielejewo
Składniki:
- 100 szt. wiśni
- 200 szt. liści z wiśni
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 kwasek cytrynowy
- 1/2 l spirytusu
Wykonanie:
Owoce oraz liście dokładnie umyć, włożyć do garnka, zasypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, zalać wodą i gotować przez 5 minut. Uzyskany wywar odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, następnie przecedzić go i włożyć na 7 dni do lodówki. Po 7 dniach do soku dodać spirytus i przelać do butelek. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na kilka tygodni, aby nalewka dojrzała.
Inne przepisy zawarte w publikacji "Dobre Smaki. Przepiśnik" znajdziesz TUTAJ - KLIKNIJ.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.