reklama
reklama

Resztki jedzenia - jak je wykorzystać?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: www.pexels.com

Resztki jedzenia - jak je wykorzystać? - Zdjęcie główne

foto www.pexels.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Codzienne promocje w sklepach spożywczych i supermarketach zachęcają do tego, aby kupować większe ilości produktów za jednym razem. Nic więc dziwnego, że później pozostają nam resztki jedzenia, które niepotrzebnie się marnują. Istnieją jednak ciekawe sposoby na to, aby je dobrze wykorzystać. Oto kilka propozycji.
reklama

Jak zmniejszyć ilość resztek jedzenia?

Aby uniknąć nadmiaru niepotrzebnych nam resztek jedzenia warto umiejętnie planować zakupy. Wybierają się do sklepu lub supermarketu warto dużo wcześniej zrobić listę zakupów oraz zweryfikować ją pod kątem aktualnych promocji. Pomocna może być na przykład strona internetowa https://gazetka-24.pl/tesco na której znaleźć można inspiracje produktowe oraz aktualne przeceny.

Jeśli w gospodarstwie domowym poszczególne osoby mają inne preferencje żywnościowe to nie warto przygotowywać zbyt dużych porcji konkretnych posiłków. Nieskonsumowane dania w znaczny sposób wpływają na marnotrawstwo żywności. Część potraw nie jest smaczna, ani zjadliwa jeśli zostanie zaprezentowana na stole dzień lub dwa dni później. Wpływa na to również nieprawidłowe przechowywanie niektórych potraw.

 

Pizza z resztek jedzenia

Ciekawym pomysłem na zagospodarowanie kawałków kurczaka z rosołu, mozzarelli i innych serów, szynki, pomidorów oraz pozostałych składników jest przygotowanie pizzy. Do tego celu potrzebne jest nam jedynie odpowiednie ciasto na którym ułożymy wszystkie półprodukty. Dla smaku należy je przyprawić oregano. Można też pokusić się o sos pomidorowy, który jeszcze bardziej podkreśli smak takiego dania. Dzięki pieczeniu w blisko 200 stopniach Celsjusza lub większej temperaturze można uzyskać bardzo pożywny i smaczny posiłek.

 

Pomysłowe przetwarzanie resztek jedzenia

Kilkudniowa papryka lub pomidory mogą z powodzeniem posłużyć jako składnik sosu lub zupy krem. Niezjedzone ziemniaki można przetworzyć na pokrojone placki, które wystarczy podsmażyć i dobrze przyprawić. Większość warzyw i owoców, które nie wydają się na tyle świeże, aby je skonsumować bezpośrednio, można spasteryzować lub zamrozić, aby następnie przygotować z nich sałatkę. Oczywiście należy przy tym zwrócić uwagę na to, aby wybierać tylko te, które szybko się nie zepsują.

 

Tarta z resztek jedzenia

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie resztek po niedzielnym obiedzie jest tarta. Wystarczy trochę mąki, masła, jajko oraz pozostałe składniki, które pozostały z wczorajszego posiłku. Mogą to być więc resztki mięsa z kurczaka, sery, cukinia, a nawet ziemniaki. Ogromną zaletą tarty jest to, że ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama