Czym jest okap gastronomiczny bez wentylacji?
Nie każdy okap gastronomiczny posiada wentylację. Choć jeszcze kilka lat temu takie rozwiązanie wydawałoby się nieskuteczne, coraz częściej w domach spotyka się właśnie takie wyposażenie. W praktyce taki okap pochłania powietrze przy pomocy filtra węglowego. Taki element zatrzymuje nieprzyjemne zapachy. Oczywiście taki okap gastronomiczny sprawia, że konieczne jest systematycznie wymienianie filtra. Urządzenia te nie muszą być podłączane do systemu wentylacji, ponieważ nie transportują powietrza na zewnątrz budynku. Filtr po prostu absorbuje cząsteczki zapachowe. Wyposażenie wygląda bardzo podobnie do okapów gastronomicznych, a czasami jest wbudowane w szafkę wiszącą, aby nie zajmować dodatkowej przestrzeni. Jest to rozwiązanie praktyczne, całkowicie bezpieczne, i co najważniejsze skuteczne. Z tego względu okapy gastronomiczne bez wentylacji cieszą się coraz większą popularnością w domach.
Okapy gastronomiczne z wentylatorem
Najczęściej spotykane w domach są okapy gastronomiczne z wentylatorem. Takie urządzenia trafiają również do firm, na przykład lokali gdzie przyrządza się potrawy, czego przykładem są restauracje oraz bary. Poza tym, że sprzęt ten pochłania zapach, dodatkowo wydajnie zasysa powietrze. Dzięki temu odprowadza również ciepło oraz cząsteczki wilgoci, które unoszą się w powietrzu. W przypadku intensywnego korzystania z kuchni wyposażenie to okazuje się niezwykle pomocne. Okazuje się bowiem, że okapy gastronomiczne z wentylatorem pozwalają na nieco bardziej komfortową pracę w pomieszczeniu, dodatkowo wpływając na temperaturę poprzez odsysanie ciepłego powietrza podczas gotowania potraw. Całość musi być podłączona z systemem wentylacji. Nowoczesne urządzenia często dysponują oświetleniem LED, które ułatwia pracę w kuchni. Instalacja okapu gastronomicznego z wentylatorem wymaga dopasowania do pozostałych elementów w pomieszczeniu, na przykład wiszących szafek. Należy również przygotować połączenie urządzenia z systemem wentylacji lub otworem kominowym.
Jaki rodzaj okapu kuchennego będzie lepszy w gastronomii?
W gastronomii konieczne jest wykorzystywanie okapu, który zapewni optymalną wydajność. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem są urządzenia z wentylatorem. Taki sprzęt jest nie tylko znacznie efektywniejszy względem filtrów węglowych, ale przede wszystkim pozwala pochłaniać ciepłe powietrze. Okapy kuchenne gastronomiczne z wentylatorem dodatkowo są w stanie chronić meble znajdujące się obok kuchenki. Wówczas para wraz z drobinkami przygotowywanych potraw nie osiada na ich powierzchni. Jeżeli więc prowadzisz firmę i zastanawiasz się, jakie dokładnie wyposażenie wybrać, zdecydowanie warto wybrać okapy kuchenne gastronomiczne posiadające wentylator. Takie urządzenia znajdziesz w sklepie Gastroprofit – to sprzęt dostępny w korzystnych cenach.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.