Ponad rok temu na kulinarnej mapie Jarocina pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce — Restauracja Karmnik - Hell's Pizza and Restaurant. To właśnie w znanej jarociniakom „podkowie” mieszczącej się przy ulicy Wrocławskiej mieszkańcy miasta odnaleźli lokal, w którym mogą pysznie zjeść.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji odwiedzić tego miejsca, albo już byliście — teraz przekonacie się, dlaczego warto tu zajrzeć po raz pierwszy lub wrócić ponownie.
Karmnik zmienia się na wiosnę
Już tradycyjnie, gdy za oknem zmienia się pogoda, w Karmniku zmienia się też menu. Choć tak naprawdę karta dań odświeżana jest tu częściej niż pory roku.
Od momentu otwarcia, czyli w ciągu nieco ponad roku, menu zmienialiśmy już chyba siedem razy – przyznaje Tomasz Ptak, szef kuchni.
Skąd taka ilość zmian, zapytacie? Otóż restauracja stawia na sezonowość produktów, a jak wiadomo, jakość składników i ich smak mają ogromny wpływ na finalny efekt – czyli to, jak danie smakuje.
Szparagowe propozycje na wiosnę w Karmniku
Skoro mowa o sezonowości, w nowej karcie nie mogło oczywiście zabraknąć szparagów. Wielbiciele tych warzyw w Karmniku będą mieli w czym wybierać.Czekają na nich m.in. chrupiące grzanki ze szparagami, podawane z sosem holenderskim i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, pyszny krem szparagowo-kalafiorowy z grillowanym groszkiem cukrowym i oliwą, tagliatelle ze szparagami, a także coś dla miłośników lekkich dań — sałata z rukolą i pieczonymi szparagami.
Co ciekawe, szparagi znajdziemy także na jednej z pizz, która trafiła do wiosennego menu Karmnika.
Sprawdź, co jeszcze smacznego czeka na Ciebie w Karmniku tej wiosny
W wiosennym menu Karmnika nie brakuje rybnych jak i mięsnych propozycji. Znajdziecie tu m.in. sandacza w cieście piwnym oraz łososia pieczonego z fasolką szparagową, podawanego z pieczonymi batatami i sosem lemon curd.Miłośnicy dań mięsnych z pewnością docenią szarpany kark wieprzowy, pierś z kaczki oraz rzemieślniczą pajdę z szarpaną karkówką.
Nie mogło też zabraknąć zup. Poza kremem z białych szparagów i kalafiora spróbujecie tu lekkiego consomme z mozzarellą i pesto bazyliowym oraz aromatycznego ramenu.
Azjatyckie zupy pojawiały się w karcie już niejednokrotnie i zawsze były świetnie przyjmowane przez naszych gości - mówi szef kuchni, Tomasz Ptak.
Dania, które zachwycą każdego smakosza
W nowej karcie pojawiło się coś dla najbardziej wymagających smakoszy — stek Tomahawk, sezonowany przez 60 dni, co sprawia, że mięso zyskuje wyjątkową teksturę i intensywny smak.Jednym z bardziej efektownych dań w menu jest z pewnością tatar wołowy, który zaskakuje delikatną nutą wędzonego dymu bukowego. Podawany jest pod szklaną kopułą, której uniesienie uwalnia aromatyczny dym.
Karmnik zaprasza na pyszne lunche od poniedziałku do piątku
Niezmiennie, w Karmniku przez cały czas serwowane są pyszne lunche, dostępne od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00–17:00. Klasyczny lunch składa się z trzech dań: zupy, dania głównego oraz deseru. Słodkie zakończenie posiłku to opcja, z której możecie skorzystać, ale nie musicie. Co ciekawe, Karmnik oferuje także lunche w wersji fit — to pożywne danie główne oraz zdrowa przekąska.Zestawy możecie zjeść na miejscu w restauracji, zamówić na wynos lub poprosić o dostawę pod wskazany adres. Restauracja oferuje także możliwość korzystania z lunchowej oferty w formie abonamentu — wtedy za posiłek zapłacicie mniej.
Nowość w Karmniku. Przyjęcia w ogrodzie wśród pięknej zieleni
W Karmniku zorganizujecie również przyjęcie okolicznościowe zarówno w eleganckim wnętrzu restauracji, jak i na świeżym powietrzu. Nowością tego sezonu jest przestronny namiot o powierzchni 120 metrów kwadratowych, w którym można zorganizować imprezę w restauracyjnym ogrodzie, wśród zieleni, nawet dla 80 osób.W tym sezonie nie zabraknie także uwielbianej przez dzieci atrakcji, jaką są dmuchańce, które już tradycyjnie znajdziemy również w restauracyjnym ogrodzie.
Restauracja Karmnik - Hell's Pizza and Restaurant
Jarocin, ul. Wrocławska 78
tel. 692-393-070