Jak prezentuje się kawa?
Ziarna kawy to po prostu owoce, które rosną na drzewach. Zrywa je się, gdy dojrzeją, a następnie wysyła do docelowego miejsca. Każda palarnia kawy na świecie, także polskie palarnie kawy, wykorzystują odmiany, które rosną w dalekich zakątkach świata, czyli m.in. w Afryce, Ameryce Południowej, czy Australii. Ziarna mogą mieć różne właściwości, które zależą od ich miejsca pochodzenia. Zawsze precyzyjnie dobiera je się do potrzeb danej palarni.
Jak wygląda proces palenia kawy?
Palarnia kawy taka jak np. Finest Coffee to wyjątkowe miejsce, w którym powstają ziarniste kawy o rozmaitym smaku i aromacie. Tutaj właśnie trafiają zielone owoce drzewa kawowego wyróżniające się nieco ziemistym zapachem. Proces palenia kawy umożliwia nadanie ziarnom wyjątkowego aromatu, goryczki i kwasowości. Odbywa się w piecu, w którym temperatura może osiągać nawet 250 stopni. Czas palenia zależy głównie od tego, jaki chcemy uzyskać stopień wypalenia – zwykle jednak zajmuje to od kilku do kilkunastu minut.
Podczas tego procesu bardzo ważne jest, aby mistrz palenia kawy sprawował nadzór nad wypalaniem – tylko on jest w stanie najlepiej stwierdzić, kiedy należy wyjąć ziarna z pieca, dlatego istotne jest, aby była to osoba z odpowiednim doświadczeniem i wiedzą. Warto tutaj podkreślić, że niektóre odmiany wymagają dłuższego palenia, natomiast inne – krótszego, aby uzyskać doskonały efekt smakowy.
Chłodzenie ziaren
Gdy mistrz stwierdzi, że czas zakończyć wypalanie ziaren, wyciąga je z pieca. Choć są bardzo gorące, to jednak nie można ich pozostawić do samodzielnego wystudzenia (straciłyby bowiem smak i aromat), dlatego sięga się po specjalną tacę, która ekspresowo studzi ziarna.
Proces odgazowywania
Wykonuje się również proces odgazowywania (jest niezbędny, ponieważ kawa chwilę po paleniu ma niezwykle dużą zawartość dwutlenku węgla). Ziarna składuje się w specjalnych koszach w celu odgazowania. To jednak nie powoduje utraty całego dwutlenku węgla, a tylko znacznej części. Kolejnym krokiem jest spakowanie ziaren do specjalnych opakowań, które umożliwiają zachowanie niezwykłego aromatu świeżo palonej kawy. Najlepsze palarnie wykorzystują do tego opakowania, które pozwalają na wypuszczanie nadmiaru dwutlenku węgla, aczkolwiek nie wpuszczają do środka powietrza, czego efektem jest to, że kawa nie traci doskonałego smaku.
Rewelacyjny napój
Po przejściu tych wszystkich procesów ziarna mogą trafić z palarni kawy do Twojej kuchni. Taka świeżo palona kawa może być świetną alternatywą dla kaw, które możesz kupić w sklepach. Wyróżnia się bogatym smakiem i aromatem, dzięki temu, że jest wypalana zaledwie kilka dni przed tym, zanim ją otrzymasz. Jeśli zależy Ci na tym, aby móc się delektować pysznym smakiem kawy, to jest to jedyna dobra opcja.
Jeśli szukasz świeżo palonych kaw najwyższej jakości, powinieneś zapoznać się z ofertą palarni kawy Finest Coffee pod adresem: https://finestcoffee.pl. Kawy wypalane są dla klientów, dopiero po złożeniu zamówienia. Masz zatem gwarancje otrzymania świeżo palonej kawy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.