reklama
reklama

Na grilla nie tylko kiełbasa i kaszanka. Co wegetarianie wkładają na ruszt?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Na grilla nie tylko kiełbasa i kaszanka. Co wegetarianie wkładają na ruszt? - Zdjęcie główne

Dania wegetariańskie są nie tylko łatwe do wykonania, ale również smaczne | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Na weekend Polacy przygotowują się do majówki, a co za tym idzie, do otwarcia sezonu grillowego.Taki rodzaj biesiadowania, większości osobom, kojarzy się z wkładaniem na ruszt tylko mięsnych produktów. Nic bardziej mylnego, również wegetarianie mają szereg produktów, które lubią przypiec.
reklama

Kiedy mówimy o potrawach z grilla, zdecydowana większość osób ma na myśli kiełbasę, kaszankę, karkówkę, ewentualnie ziemniaki. Tymczasem jest cała gama produktów, którymi uraczyć się mogą osoby niejedzące mięsa. I nie mamy tu na myśli, surówek, które mięsożercy, jedzą jako dodatek do dania głównego.

Oprócz wcześniej wspomnianego ziemniaka, może to być również bakłażan, bataty, cukinia, kalafior, papryka, kukurydza, rzodkiewka czy burak. Na ruszt możemy wrzucić również pieczarki czy boczniaki. Nie zapominajmy również o owocach, takich jak ananas, brzoskwinia czy banan.  W tej kulinarnej kwestii nie możemy pominąć serów. Idealnie nada się tutaj oscypek (lub tak zwany ser górski), halloumi czy camembert.

Mając taką listę produktów, możecie już pokusić się o przygotowanie naprawdę smacznego i sycącego posiłku, robiąc, chociażby szaszłyki. Musicie również wiedzieć o tym, że coraz więcej sklepów oferuje do sprzedaży kiełbaski wegetariańskie, które idealnie nadają się na grilla. Podobnie będzie z tofu. Dodatkiem do tych potraw, może być oczywiście podsmażony i posmarowany masłem czosnkowym chleb, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Grillowanie może być zdrowe?

Osoby, które bacznie zwracają uwagę na to, co jedzą, unikają potrwa z grilla węglowego, uważając, że mogą im zaszkodzić. Jednak stosując kilka prostych zasad, możemy cieszyć się nie tylko smacznym, ale i zdrowym jedzeniem. Pamiętajmy, aby zminimalizować ilość toksyn w jedzeniu z rusztu, należy m.in.: grillować na aluminiowych tackach (lub, jeżeli się da, jedzenie zawinąć w folię). Gotowych potraw nie przetrzymujmy na grillu. Ponadto, żywność należy umieszczać na palenisku po ok. 30-40 minutach od rozpalenia.

Nie używajcie do rozpalania chemicznych podpałek czy zadrukowanego papieru, zrezygnujcie także z kostek podpałki w trakcie grillowania, a także z trzymania rusztu bezpośrednio nad ogniem. Obecnie na rynku znajdziemy całą gamę ekologicznych podpałek, które nie tylko nie powodują tworzenia się osadu i nieprzyjemnego zapachu, ale także nie wydzielają trujących związków chemicznych. Do grillowania najlepszy jest brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i niezawierający żywicy. Pamietajmy również o utrzymywaniu rusztu w czystości. 

Jakiego grilla wybrać?

Jeżeli chodzi o wybór samego grilla, to na rynku mamy trzy rodzaje - węglowy, gazowy i elektryczny. Każdy z nich ma swoich zwolenników.

Najtańszy będzie ten pierwszy. Kupimy go nawet poniżej 100 złotych. Pozostałe dwa to wydatek rzędu kilkuset złotych. Ci, którzy je zakupili przekonują, że są one warte swojej ceny, ponieważ po pierwsze można ich używać przez cały rok, a po drugie - jedzenie nie ma kontaktu z dymem i ogniem, przez co jest zdrowsze.

Stosując się jednak do zasad, o których pisaliśmy wcześniej, możemy również zdrowo zjeść korzystając z grilla węglowego. A ten wciąż ma duże grono zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie tego rodzaju biesiadowania, bez charakterystycznego dymu.

Z grilla - smacznie, łatwo i bez mięsa 

Cała gama produktów do grillowania ułatwia wspólne ucztowanie mięsożerców i wegetarian. Jeżeli nie mamy możliwości zorganizowania drugiego paleniska, wystarczy dania bezmięsna położyć na tackę lub owinąć w filię aluminiową (zawsze powinniśmy to robić, kiedy korzystamy z grilla węglowego).

Musicie pamiętać, że folia ma dwie strony: matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do grillowania produkty należy owinąć stroną lśniącą do wewnątrz. Ciepło przejdzie wówczas z rusztu do potrawy.

Ponadto takim sposobem wegetarianie nie będą narażeni na to, że ich dania będą miały kontakt z mięsem. Jeżeli jesteście, ciekawi takich potraw, a nie macie pomysłu - co przyrządzić, poniżej prezentujemy kilka łatwych przepisów na smaczne dania.

Ziemniaczki z czosnkową nutą

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • masło
  • posiekany koperek
Wykonanie:

Ziemniaki obrać (w przypadku młodych warzyw można pominąć ich obranie) i gotować około 10 minut. Każdy ziemniak ułożyć na kawałku natłuszczonej folii aluminiowej. Nałożyć na niego plasterek masła, posypać solą czosnkową, pieprzem i koperkiem. Zawinąć. Grillowć przez około 25 minut. Podać z kefirem lub maślanką i sadzonym jajkiem. W podobny sposób można przygotować też inne warzywa, m.in: brokuły, kalafiora czy kalarepę.

Grzanki z cukinią i pomidorami

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów żółtego sera
  • sól
  • suszony lubczyk
  • oliwa z oliwek
 Wykonanie:

Cukinię dokładnie wyszorować, ale nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, lekko posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odlać płyn, a cukinię przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować ją do miękkości, a wraz z nią także czosnek (w łupince).

W płaskim naczyniu ułożyć warstwę cukinii, lekko ją posolić i posypać lubczykiem. Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Ułożyć go na cukinii. Całość zalać oliwą z oliwek i odstawić na co najmniej kilka godzin w chłodne miejsce. Kromki chleba ugrillować z obu stron na złoto. Na kromkach ułożyć kilka plastrów cukinii osączonej z oliwy, plaster pomidora i plaster sera. Kromki ponownie ułożyć na grillu na tacce z folii aluminiowej i piec do momentu rozpuszczenia się sera.

Sos czosnkowy

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
 Wykonanie:

Czosnek zmiażdżyć i połączyć z jogurtem i majonezem (w stosunku 1:1). Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać posiekany koperek.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu rawicz24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama