Punktualnie w południe, przy dźwięku jarocińskiego hejnału i biciu kościelnych dzwonów rozpoczęła się piątkowa uroczystość z okazji Dnia Flagi.
Chwilę później już przy dźwiękach hymnu wciągnięto ją na maszt. Historię barw narodowych przedstawił chorąży Maciej Zaborowski z 16. Jarocińskiego Batalionu Remontu Lotnisk. Później wszyscy mieszkańcy, którzy w tym czasie znaleźli się na rynku, mogli spróbować tortu pokrytego biało-czerwonym lukrem, ufundowanego przez burmistrza Jarocina. Dużą popularnością wśród jarociniaków cieszyły się także rozdawane flagi narodowe i okolicznościowe przypinki. W trakcie happeningu rozdano kilkanaście kilogramów tortu i kilkadziesiąt litrów kawy z mlekiem oraz herbaty. Gorące napoje cieszyły się szczególnym zainteresowaniem, gdyż drugiego dnia maja panował dotkliwy chłód.
(ls)