Tłusty Czwartek świętowały uczestniczki zajęć organizowanych przez nowomiejską bibliotekę.
Tym razem pączki zaserwowała jedna z uczestniczek spotkania, natomiast panie same upiekły drożdżowe faworki (chruściki).
- Zrobiłyśmy je według przepisu, z którego od lat korzystam w swojej kuchni, a który otrzymałam od emerytowanej już bibliotekarki, pani Jadzi - mówi Maria Tomczak z biblioteki w Nowym Mieście. - Ciasto robi się szybko, a chruściki są pulchne i pyszne. Samo wykonanie też nie jest skomplikowane, a po upieczeniu od razu można je posypać cukrem pudrem i kosztować.
Drożdżowe faworki
Składniki
70 dkg mąki (5 szklanek)
0,5 szklanki cukru
8 jajek (6 żółtek i 2 całe jajka)
0,5 kostki „Kasi”
ok. szklanki ciepłego mleka
10 dkg drożdży szczypta soli
Wykonanie
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, roztrzepane jajka, a potem kolejno ciepłe mleko, roztopiony i przestudzony tłuszcz, a na końcu - rozczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Musi być nieco luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki placek, tniemy w paski ok. 10x3 cm, robimy w środku nacięcie i przewijamy każdy faworek. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) i pieczemy na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!