Tysiące pączków zjedzą dziś pewnie jarociniacy. Wszak tradycji musi stać się zadość.
Jedni pączki kupują, inni przygotowują je sami. Panie biorące udział w zajęciach w bibliotece w Nowym Mieście co roku spotykają się z okazji tłustego czwartku, by najpierw wspólnie usmażyć pączki oraz chruściki (zwane też faworkami), a następnie delektować się nimi.
Poprosiliśmy o kilka sprawdzonych przepisów - jeden z nich, poniżej. Wszystkie można znaleźć w „Gazecie Jarocińskiej”.
Smacznego!
Drożdżowe faworki
SKŁADNIKI
70 dag mąki (5 szklanek)
0,5 szklanki cukru
8 jajek (6 żółtek i 2 całe jajka)
0,5 kostki „Kasi”
ok. szklanki ciepłego mleka
10 dag drożdży
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, roztrzepane jajka a potem kolejno ciepłe mleko, roztopiony i przestudzony tłuszcz i na końcu rozczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Musi być nieco luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki placek, tniemy w paski ok. 10x3 cm, robimy w środku nacięcie, przez które przewijamy każdy faworek. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) i pieczemy na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.