Stewia to niewielka roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Zawiera glikozydy, dzięki którym jest bardzo, bardzo słodka. Najwięcej glikozydów zawierają młode liście zebrane przed kwitnieniem rośliny. - Wysuszone listki stewii są 15 razy słodsze niż cukier, a proszek jest około 300 razy słodszy. Jest ona używana jako naturalny słodzik - podkreśla Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. W 2010 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że stewia w żywieniu jest bezpieczna i ustalił, że w ciągu dnia można zjeść 4 mg na 1 kilogram masy ciała. Od listopada 2011 roku stewia może być stosowana w niektórych dżemach, lodach, jogurtach, słodzikach, ciastach, konserwach rybnych, zupach i sosach. Na etykietach produktów spożywczych, w których występuje pojawia się pod kryptonimem E 960. Jest stosowana, m.in. w Coca-Coli, Pepsi, Foodcare, Zbyszko Company.
W sklepach ogrodniczych można kupić nasiona stewii i spróbować uprawiać ją w przydomowym ogródku lub w doniczkach.
Zalety stewii:
- ma zero kalorii
- jest odporna na wysoką temperaturę (do 200°C), może być używana do słodzenia, pieczenia i gotowania
- może być używana w pastach do zębów - zapobiega tworzeniu się osadów nazębnych i próchnicy, hamuje paradontozę
- nie podnosi poziomu cukru we krwi - polecana diabetykom
- działa antyseptycznie - może być używana do płukania jamy ustnej i gardła
- wzmacnia w naturalny sposób smak owoców, soków, jogurtów
- obniża ciśnienie krwi
- herbata z liści przynosi ulgę w rozstroju żołądka
- mokre liście wykorzystuje się jako kompres na oczy
- okłady z liści wspomagają leczenie ran, skaleczeń, zadrapań