Lubisz kiełbasę domowego wyrobu i dokonujesz uboju zwierząt w swoim gospodarstwie - musisz przejść to szkolenie.
Wielkopolska Izba Rolnicza wielokrotnie zwracała się z apelem do Ministerstwa Rolnictwa o zmianę przepisów prawa w zakresie zdobywania kwalifikacji przez rolników do uboju zwierząt we własnym gospodarstwie.
Starania te przyniosły efekt i w połowie marca 2018 roku, weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.
Zapisy te wskazują, że osoby przeprowadzające ubój gospodarczy na potrzeby własne mają obowiązek uzyskać zaświadczenie o odbyciu szkolenia w tym zakresie.
W związku z tym Biuro Powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie organizuje szkolenie dla osób zamierzających dokonywać uboju zwierząt w swoim gospodarstwie w celu produkcji mięsa przeznaczonego wyłącznie na użytek własny.
Jest to szkolenie obowiązkowe dla osób, które dokonują uboju zwierząt z gatunków: świnie, cielęta do 0,5 roku, owce i kozy we własnym gospodarstwie domowym oraz dla osób, które zamierzają takiego uboju dokonywać.
Kurs nie jest darmowy - koszt to 17 zł opłaty skarbowej.
Zapisy chętnych przyjmuje Biuro Powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej pod numerem telefonu (62) 747-66-66 w poniedziałek i wtorek od 7.30 do 15.30 oraz w piątek od 7.30 do 11.30 lub pod numerem (62) 725-28-66 w czwartek od 7.30 do 15.30 oraz na adres e-mail: wirjar@wir.org.pl.
Termin i miejsce szkolenia zostaną ustalone po zebraniu grupy szkoleniowej.