Na jakich patelniach bezpiecznie się smaży?
Dlatego dziś omówimy, czym różnią się poszczególne patelnie, aby pomóc w wyborze tej odpowiedniej.Świetną wskazówką byłoby zapamiętanie następującej reguły: redukować, ponownie używać i przetwarzać. Kiedy kupujesz coś do kuchni, zawsze stawiaj na coś trwałego. Pozwoli to na zarówno zaoszczędzenie pieniędzy, jak i zadbanie o właśnie zdrowie.
Patelnie nieprzywierające
Patelnie nieprzywierające są nie tylko łatwo dostępne, ale i oferowane są w wielu rozmiarach. Te naczynia doskonale nadają się do produktów spożywczych, takich jak jajka sadzone, ponieważ zapobiegają przywieraniu jedzenia do patelni.Są również dość łatwe do czyszczenia, ponieważ tłuste jedzenie nie przykleja się do powierzchni. Nie ma również żadnych problemów z ich utrzymaniem – wystarczy na chwilę namoczyć je w płynie do naczyń, a następnie dokładnie umyć wodą.
Patelnie ze stali nierdzewnej
Patelnie ze stali nierdzewnej są dość powszechne w wielu gospodarstwach domowych, ponieważ charakteryzują się niezwykłą trwałością. Są w stanie bowiem wytrzymać długie lata intensywnego użytkowania. Większość modeli jest żaroodpornych i mogą z łatwością wytrzymać wysoką temperaturę, również w momencie umieszczenia ich w piekarniku.
Szczęśliwie takie patelnie można myć w zmywarce. Przy czym zawsze uważaj, aby nie szorować jej zbyt mocno, ponieważ może to łatwo doprowadzić do wypaczenia powierzchni. Warto też pamiętać o pozostawieniu patelni do ostygnięcia przed jej dotknięciem. Mogą być bardzo gorące, więc zawsze noś kuchenne rękawiczki w ich przypadku. Możesz również namoczyć ją w wodzie i płynie do naczyń, jeśli trudno jest doczyścić poszczególne warstwy brudu.
Patelnie aluminiowe
Aluminium jest wysoce reaktywne, co oznacza, że może łatwo mieszać się z jedzeniem – zwłaszcza jeśli jest ono kwaśne. Przy czym bez obaw, materiał ten znajduje się prawie wszędzie – w glebie, wodzie i powietrzu – więc technicznie rzecz biorąc, jego spożycie jest nie do uniknięcia. Należy pamiętać, aby nie smażyć kwaśnych potraw w tym konkretnym naczyniu.To samo tyczy się również pojemników na żywność z aluminium i przechowywaniem kwaśnej żywności. Gdy ta przeleży zbyt długo, to następstwa zjedzenia takiego posiłku może być potencjalnie niekorzystna dla ludzkiego żołądka.